IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция очаква бързо икономическо възстановяване през 2021 г.

Това показват последните прогнози на финансовото министерство на страната

12:55 | 29.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Турция очаква икономиката й да избегне спад през тази година и да постигне рязко възстановяване през 2021 г., тъй като търсенето постепенно се нормализира след пандемията от коронавирус.

На фона на подобряващите се перспективи за растеж потребителската инфлация ще остане над официалните оценки, предоставени от централната банка през юли, показват средносрочните прогнози, обявени от министерството на финансите и финансовия министър Берат Албайрак във вторник, цитирани от Bloomberg.

Подобряването на перспективите се основава на очакванията, че няма да е необходима втора блокада, за да бъде смекчено разпространението на коронавируса. Прогнозите също така показват, че подкрепеният от правителството кредитен бум по-рано през това тримесечие и слабата лира подхранват потребителските цени.

Новата икономическа програма на Албайрак, представена днес в Истанбул, предвижда ръст на брутния вътрешен продукт от 0,3% през тази година и 5,8% през 2021 г. при базовия си сценарий. Икономиката на страната може да нарасне и с едва 3,7%, през 2021 г. ако пандемията продължи по-дълго от очакваното.

Инфлацията в страната се очаква да се забави до 10,5% в края на 2020 г. и 8% през следващата година, в сравнение с юлските прогнози на централната банка от 8,9% и 6,2% съответно.

Съотношението на бюджетния дефицит към БВП се очаква да възлиза съответно на 4,9% и 4,3% през същите периоди.

През миналата седмица Турската централна банка предприе изненадващо повишение на основния си лихвен процент, за да спре срива на лирата и да противодейства на инфлационните рискове, след като поредица от други мерки не успяха да стабилизират валутата.

Лирата, която е най-слабо представящата се валута на развиващите се пазари през второто полугодие, достигна ново рекордно ниско ниво спрямо долара във вторник, тъй като напрежението между Армения и Азербайджан ограничава апетита на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още