IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция остави лихвите без промяна, стопявайки надеждите за лятно понижение

Централната банка заяви, че ще запази настоящата си парична позиция до значителен спад в растежа на цените

16:46 | 14.07.21 г.
<p>
	<em>Управителят на турската централна банка банката Шахап Кавджъоглу. Снимка: Bloomberg</em></p>

Управителят на турската централна банка банката Шахап Кавджъоглу. Снимка: Bloomberg

Турската централна банка запази референтния си лихвен процент непроменен за четвърти пореден месец, тъй като повишаването на цените и отслабването на лирата нарушават възстановяването на икономиката от пандемията, съобщава Bloomberg.

Комитетът по паричната политика остави без промяна едноседмичната репо лихва на ниво от 19%, както прогнозираха всички 21 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Турската инфлация се ускори по-бързо от прогнозите през юни поради нарастващите глобални цени на суровините и облекчаването на мерките срещу коронавируса, оставяйки малка вероятността за намаляване на разходите по заеми, за което се надяваше президентът Реджеп Тайип Ердоган през юли или август.

Централната банка заяви, че ще запази настоящата си парична позиция до значителен спад в растежа на цените, и предупреди за „възможна нестабилност“ на инфлацията през лятото, когато икономиката се отвори отново.

„Очаква се текущата сметка да отчете излишък през останалата част от годината поради силната възходяща тенденция на износа и силния напредък в програмата за ваксинации, стимулираща туристическите дейности“, се казва в изявлението на банката, придружаващо решението за лихвения процент.

Отделно проучване на 14 анализатори показва, че повечето очакват спад на лихвите през последните три месеца на 2021 г. Четирима заявиха, че централната банка ще започне облекчаване на паричната политика през третото тримесечие.

турска турска

Лирата е отслабнала с над 15% спрямо долара, откакто управителят на банката Шахап Кавджъоглу пое поста през март, въпреки че се ангажира да поддържа строга политика, докато целта на банката за инфлацията от 5% бъде постигната.

Кавджъоглу бе назначен на поста, след като президентът Реджеп Ердоган освободи предшественика му заради по-голямо от очакваното увеличение на лихвения процент. Затова и се смята, че новият управител на централната банка е под натиск за намаляване на лихвите. Той обаче досега даде да се разбере, че няма намерение да бърза с разхлабването на паричната политика.

След решението турската валута поскъпва с 0,28% до 8,5924 лири за долар към 15:30 часа българско време.

Проучване на централната банка през юли показа, че участниците на пазара очакват инфлацията да завърши годината на 15,6%, надминавайки собствената й прогноза от 12,2%.

Анализаторите на Morgan Stanley прогнозират намаляване със 100 базисни пункта през септември, „когато притоците, свързани с туризма, осигурят известна подкрепа за валутния пазар“.

Турция облекчи строгите блокади миналия месец след спад в броя на новите случаи на заразени с коронавирус, повишавайки доверието на потребителите. Продължаващата слабост на лирата и нарастващите цени на суровините в световен мащаб означават, че е рано да започне нов цикъл на парично облекчаване, въпреки че президентът Реджеп Тайип Ердоган сигнализира за възможно намаляване на лихвените проценти през юли или август.

Намаляването на лихвените проценти през лятото „няма да се случи с тази инфлация“, коментира Кристиан Маджо, ръководител на портфейлните стратегии в TD Securities. Според него това може да се случи най-рано септември.

Джейсън Тюви, старши икономист за развиващите се пазари в Capital Economics, повтори тази прогноза. „Вече е по-вероятно цикълът на облекчаване да започне към края на 2021 г., когато изглежда, че инфлацията ще се охлади рязко“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още