IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция отново затегна паричната политика

Но според някои инвеститори тези ходове са временни

14:39 | 25.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Nicole Tung/Bloomberg</p>

Снимка: Nicole Tung/Bloomberg

Турската централна банка предложи на местните кредитори само малка част от техните ежедневни изисквания за ликвидност, като по този начин затегна допълнително паричната политика след неочакваното повишаване на лихвените проценти през тази седмица, предаде Bloomberg.

Централната банка предложи 5 милиарда лири (660 милиона долара) чрез своя едноседмичен репо-търг, като цената на финансирането бе повишена до 10,25% с изненадващото увеличение на лихвения процент в четвъртък. Това ще принуди заемодателите да се възползват от по-скъпите инструменти на паричната политика, за да отговорят на нуждите си от финансиране, като увеличават средните разходи за кредитирането.

В продължение на седмици централните банкери използваха други канали освен лихвените проценти, за да повишат цената на парите и да ограничат слабостта на лирата. Това затягане на политиката повиши средните разходи за финансиране в брой, предоставено от централната банка, до 10,69% в четвъртък от 7,34% през юли. т т

„Комитетът оцени, че стъпките за затягане, предприети от август, трябва да бъдат засилени, за да се ограничат инфлационните очаквания и рисковете за инфлационната перспектива“, се казва в изявлението на централната банка, придружаващо решението за лихвения процент.

Все пак някои инвеститори остават предпазливи, че затягането в петък е само временно. Ако властите започнат да предлагат много по-високи суми чрез референтни едноседмични репо-търгове в следващите дни, среднопретеглените разходи за финансиране могат да започнат да спадат от сегашните си нива.

„Всичко зависи от ежедневните условия за финансиране, които те ще прилагат занапред“, каза Кристиан Маджо, ръководител на проучванията за развиващите се пазари в TD Securities. „Дори да става дума за истинско затягане, колко време ще продължи то? Нямаме гаранция, че турската централна банка няма да започне да се връща към репо финансирането веднага щом лирата поеме по по-стабилен път към поскъпване", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още