IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция промени процента за преобразуване на доларовите депозити в лири

Единственият начин да се подкрепи турската лира е мярката за депозитите да заработи бързо

18:24 | 31.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg</em></p>

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Турската централна банка (ТЦБ) промени процента, с който се определя възвръщаемостта от защитените депозити в турски лири, съобщи Bloomberg. Това се случва само две седмици, след като президентът на страната Реджеп Ердоган обяви нова мярка, с която да се прекрати поевтиняването на националната валута.

Т. нар. процент на преобразуване – измерващ нивото на лирата спрямо основни валути в деня на откриване на нови сметки – ще се определя на база курсовете на изкупуване на валутата, които се обявяват всеки ден по шест пъти по различно време, стана ясно от насоките, публикувани на сайта на централната банка.

Подобна промяна има и за депозитите, чиято възвръщаемост е свързана с цената на златото – още един инструмент, който цели да насърчи гражданите да обменят златните си депозити в турски лири. Процентът в края на падежа ще се базира на курсовете на изкупуване към 11 часа сутринта турско време.

“Ако части от системата биват променяни продължително, то хората може да решат да изчакат по-изгодна промяна“, каза един от основателите на базирания в Истанбул Spinn Consulting Озлем Дериси Сенгул. „Преминаваме през сериозно свиване на ликвидността на лирата и единственият начин да я подсилим е този механизъм. Освен ако не заработи бързо, лихвите по кредитите няма да спаднат“, каза Сенгул.

В свое телевизионно интервю турският финансов министър Нуреддин Небати заяви, че размерът на депозираните средства от граждани по новата система е достигнал 59,8 млрд. турски лири (около 4,5 млрд. долара).

Президентът на страната Ердоган обяви мярката на 20 декември, като изтъкна, че правителството ще покрие загубите на държателите на депозити в лири в случай, че спадът в лирата спрямо основни валути надмине курсовете, обещани от банките.

Към 13:25 ч. българско време в петък 13,33 турски лири се продават срещу един щатски долар, което е петият пореден ден на спадове за турската валута. Турската лира е повтиняла с 44% през 2021 г., което е най-лошият резултат сред валутите в развиващите се пазари, следени от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още