IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция: Решението на Moody’s да ни понижи рейтинга повдига въпроси за обективността

От рейтинговата агенция смятат, че е налице нарастващ риск от криза в платежния баланс на страната и изпадане на правителството в неплатежоспособност

12:13 | 15.06.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Решението на Moody’s да понижи кредитния рейтинг на Турция е несъвместимо с основните показатели, съобщи турското финансови министерство, добавяйки, че страната никога няма да се откаже от принципите на свободния пазар, пише Bloomberg.

„Намаляването на рейтинга повдига въпроси относно обективността на рейтинговата компания“, посочват още от Министерство на финансите в съботното си изявление.

Moody’s Investors Service намали дългосрочния кредитен рейтинг на Турция до B1 от Ba3, като от агенцията посочиха като причина за това нарастващия риск от криза в платежния баланс на страната и изпадане на правителството в неплатежоспособност.

В отговор от турското министерство на финансите посочиха, че нивото на дълга към резервите е по-високо, отколкото в някои страни от развиващия се пазар, които имат по-добър кредитен рейтинг от Турция.

„Буферните резерви в чуждестранна валута са слаби и Moody's очаква те да отслабнат още повече през следващите две години”, заявиха още от рейтинговата агенция.

От турска страна определиха като „тъжно“, че агенцията пренебрегва развитието, включително Стратегическата програма за съдебна реформа, приключилата рекапитализация на държавните кредитори, тенденцията за забавяне на инфлацията и увеличаването на приходите от туризъм.

"От 2003 г. основната икономическа политика на Турция следва принципите на свободния пазар, а страната никога няма да се откаже от свободния поток на капитали и подкрепата си за предприемачество“, казаха още от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
...добре де, никога в ЕС! ....но тука иде реч за друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 14
ivailojelyazkov
преди 4 години
турция НИКОГА в Европейски Съюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още