Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Турция рязко повиши очакванията си за инфлацията до края на годината

Прогнозите на Турската централна банка са за инфлация от над 18% за 2021 г.

Турция рязко повиши очакванията си за инфлацията до края на годината

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Турция повиши прогнозите си за инфлацията до края на тази година на фона на лирата, която се търгува близо до рекорден минимум, предава Bloomberg.

Ръстът на потребителските цени ще завърши годината на ниво от 18,4% спрямо предишната прогноза за 14,1%, обяви гуверньорът Шахап Кавджъоглу в четвъртък, представяйки последния доклад за инфлацията за 2021 г.

Още по темата

Според доклада инфлационният темп ще се забави до 11,8% до края на 2022 г. спрямо прогнозата за 7,8% от юли. Инфлацията при храните към края на 2021 г. се оценява на 23,4% спрямо предишните очаквания за 15%.

Централната банка очаква средната цена на петрола за 2021 г. да достигне 70,8 долара за барел.

Две последователни изненадващи понижения на лихвите от септември насам доведоха до обезценяване на лирата спрямо долара от над 20% от началото на годината досега. Това е най-лошото представяне сред всички основни валути, следени от Bloomberg, и засилва допълнително инфлационния натиск.

Под натиска от съпротивата на президента Реджеп Тайип Ердоган срещу вдигане на лихвените проценти, централната банка снижи основната лихва с 200 базисни пункта до 16% миналата седмица – двойно повече от очакванията на пазарите. Тя подсказа, че тази година може да има още понижения.

Ердоган защитава нетрадиционната хипотеза, че по-ниските лихви ще забавят инфлацията. Кавджъоглу поддържаше лихвите без промяна до изненадващо понижение от 100 базисни пункта през септември.

Статистическата агенция ще публикува данните за инфлацията за октомври на 3 ноември.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Индустриалната печалба в Китай се ускорява през октомври