IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще остави лихвата без промяна въпреки рекордната инфлация

Всички 18 икономисти, анкетирани от Ройтерс, предвиждат, че основната лихва ще остане на сегашното си равнище от 14%

11:15 | 15.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Турската централна банка може да остави основния лихвен процент без промяна на ниво от 14%. Такива са очакванията на икономистите, анектирани от Ройтерс, въпреки войната в Украйна и продължаващото поскъпване на енергията.

Повечето от анкетираните икономисти очакват лихвата да остане на стабилно равнище до края на годината, което отразява липсата на обратен завой в нетрадиционния икономически разбирания на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

През януари централната банка временно прекъсна цикъла на лихвени намаления, след като пониженията в размер на 500 базисни пункта миналата година доведоха до 20-годишен връх на инфлацията в страната.

Покачването на цената на редица стоки повлече надолу турската лира, която изтри 44% от стойността си в доларово изражение миналата година и още 10% от началото на 2022 г. основно заради първоначалните последици от руската инвазия в Украйна.

Икономистите очакват инфлацията в Турция да доближи 70%, докато сривът на лирата и поскъпването на енергията продължават да увеличават натиска. Според тях обаче лихвено повишение е изключено.

Всички 18 икономисти, анкетирани от Ройтерс, предвиждат, че основната лихва ще остане без промяна на ниво от 14% след заседанието на банката в четвъртък. Това равнище на показателя бе достигнато през декември, след като от миналия септември финансовата институция започна цикъл от лихвени понижения.

Увеличение на лихвата би облекчило част от напрежението, като спомогне за поскъпването на лирата и за озаптяването на инфлационните очаквания, смятат икономистите. Според Goldman Sachs обаче властите биха предприели такъв ход само ако следваха традиционните стратегии, но няма признаци, че те ще изоставят сегашните си планове.

"Очакваме натискът върху лирата да продължи и смятаме, че властите трябва да реагират. Очакваме обаче техният отговор да е под формата на намеса на валутните пазари, нови инструменти и други нетрадицонни мерки", допълват експертите от Goldman.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още