IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще помага на икономиката с нови корекции на данъците и стимули за банките

Очаква се необслужваните заеми в турските банки да се удвоят през тази година

14:10 | 10.04.19 г. 1
<p>
	Турският министър на финансите Берат Албайрак. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Турският министър на финансите Берат Албайрак. Снимка: Архив Ройтерс

Турският министър на финансите Берат Албайрак съобщи днес, че правителството ще подкрепи капитала на банките и високостойностния износ, а освен това ще коригира и данъците. Това са част от мерките в плана за реформи, целящ съживяване на икономиката, засегната от високата инфлация и слабата валута, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Турската икономика изпадна в рецесия в края на миналата година и отчете най-голямото си свиване за тримесечие от близо десетилетие, след като валутната криза повиши инфлацията до 25 процента, а компаниите и банките затънаха още повече в дългове в чуждестранна валута.

Албайрак, представяйки пакета с реформи, каза, че новите мерки се отнасят само за 2019 година.

Правителството ще пусне дългови книжа за 28 милиарда лири (4,92 милиарда долара), за да осигури капитал за държавните банки, а също така ще повиши капиталовите равнища в частните банки, каза министърът.

Изплащанията на дивиденти и бонуси ще бъдат ограничени по време на периода на икономическо ребалансиране, допълни той.

Очаква се необслужваните заеми в турските банки да се удвоят през тази година. 

Турската лира достигна най-ниското си равнище миналата година, след като изгуби близо половината от стойността си спрямо долара и приключи годината, като поевтиня близо 30 процента. Кризата, която разтърси световните финансови пазари, бе предизвикана от обтягането на американско-турските отношения, безпокойствата за независимостта на централната банка и нарастването на задлъжнялостта.

Албайрак каза, че правителствените заеми ще бъдат предимно за стратегически сектори, износ, с добавена стойност и местно производство. Той допълни, че правителството планира да интегрира фонда си за изплащане на трудови компенсации с частния си фонд за пенсионно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 7
Иван Митев
преди 4 години
Първичният източник за нарастващите щети в Турция е неправилната работа на Турската централна банка.Нарастващата опасност от катастрофална криза в Турция ще е прекратена до 2 часа след като се подобри работата на Турската централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още