IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция запази лихвата заради помрачените инфлационни перспективи

Банката определи като „решителен“ своя ангажимент да поддържа политиката до осезаем спад на инфлацията

18:50 | 17.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Турската централна банка запази непроменени лихвените проценти за трети месец в момент, когато слабата лира и по-високите цени на суровините продължават да помрачават инфлационните перспективи, съобщи Bloomberg.

Комитетът по паричната политика остави основния процент на ниво от 19%, както прогнозираха всички 25 анализатори в проучване на Bloomberg. Инфлацията се ускори през седемте месеца до май, но неочакваният спад през миналия месец вероятно е резултат от строгото блокиране, наложено през целия месец след нарастването на случаите на заразени с коронавирус.

Централната банка обаче направи ясна промяна в изявлението си, придружаващо нейното решение за лихвения процент, като за пореден път описа паричната си позиция като „строга“. Тя обаче определи като „решителен“ своя ангажимент да поддържа политиката до осезаем спад на инфлацията.

„Като се вземат предвид високите нива на инфлация и инфлационните очаквания, настоящата строга позиция по паричната политика ще се запази, докато бъде постигнат значителният спад в прогнозирания през април път на инфлацията“, каза банката.

След кратък спад след решението за лихвения процент лирата се търгува с леко повишение от 0,11% на ниво от 8,7135 лири за долар към 18:35 часа българско време.

Курсът на лирата, най-слабо представящата се тази година валута на развиващите се пазари, съчетан с нарастващите цени на петрола, може да доведе до ускоряване на инфлацията през юни, прогнозираха икономисти.

турска турска

Управителят на централната банка Шахап Кавджъоглу заяви, че темпът на покачване на цените достигна своя връх през април и се очаква да спадне до 12,2% до края на 2021 г. Този месец президентът Реджеп Тайип Ердоган поднови призивите си за по-ниски лихвени проценти, но Кавджъоглу се противопостави на „очакванията за ранно облекчаване на политиката“.

Някои икономисти казват, че централната банка може да започне да намалява показателя още през третото тримесечие, докато други твърдят, че може да се наложи да изчака до последните три месеца от годината.

турска турска

„Смятаме, че забавянето на инфлацията през май е временно, тъй като се дължи на пълното блокиране, а не на макроикономическите основи“, каза Фатих Акчелик, икономист в Deutsche Bank, който очаква ценовият показател да се движи около 17% през третото тримесечие, преди да спадне до 16,5% през октомври.

„Въпреки че по-слабата инфлацията през май съживи опасенията за преждевременно облекчаване на политиката, ние вярваме, че централната банка не бива да намалява лихвения процент до началото на четвъртото тримесечие“, коментира той преди решението на централните банкери.

Кавджъоглу е четвъртият шеф на централната банка на Турция от 2018 г. Неговият предшественик  Наджи Агбал беше уволнен от Ердоган, след като повиши над очакванията основната лихва. Следващото заседание на комисията за определяне на лихвения процент ще бъде проведено на 5 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още