IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът рязко сви дефицита по текущата сметка на Турция

Разликата между вноса и износа е 1,13 милиарда долара през юни, в сравнение с ревизираните 3,2 милиарда долара през май

12:24 | 13.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Дефицитът по текущата сметка на Турция се запазва за 20-ти пореден месец, но размерът му рязко се свива с нарастването на доходите от услуги и основно от туризъм, съобщава Bloomberg.

Разликата между вноса и износа е 1,13 милиарда долара през юни в сравнение с ревизираните 3,2 милиарда долара през май и 3,1 милиарда долара година по-рано, съобщи турската централна банка.

Дефицитът е в съответствие с очакванията в проучване на Bloomberg, според което средната оценка беше за дефицит от 1,15 милиарда долара. 12-месечният дефицит се сви до 29,7 милиарда долара.

Официалните резерви нараснаха с 8,8 милиарда долара през юни спрямо месец по-рано, като потоците от портфейли възлязоха на 2,8 милиарда долара, а преките чуждестранни инвестиции достигнаха 796 милиона долара.

Търговският баланс на услугите отбеляза излишък от 1,5 милиарда долара спрямо дефицит от 346 милиона долара през 2020 г., подчертавайки ролята на възстановяването в туризма и други услуги за подобряването на външния дисбаланс на Турция.

В четвъртък турската лира поскъпна, като поведе по ръстове сред конкурентите на развиващите се пазари, след като централната банка на страната запази основния си лихвен процент, като се противопостави на призивите на президента Реджеп Тайип Ердоган за намаляване.

Решението успокои търговците, които бяха загрижени, че централната банка ще се поддаде на политически натиск и ще намали разходите по заеми въпреки влошената перспектива за инфлация. Повишаването на потребителските цени се ускори до 18,95% през юли, като на практика заличи реалната лихва на Турция.

Към 12 часа българско време днес турската валута поевтинява с 0,26% 8,5344 лири за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още