IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът заглади излишъка по текущата сметка на Гърция през юни

Приходите от бранша са се повишили с 21% на годишна база, довеждайки излишъка по текущата сметка до 663 млн. евро от едва 73,1 млн. евро през юни 2012 г.

14:25 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От гръцкия туристически бранш вече прогнозират ръст от 10% в приходите от дейността за годината като цяло. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

От гръцкия туристически бранш вече прогнозират ръст от 10% в приходите от дейността за годината като цяло. Снимка: Ройтерс

Излишъкът по текущата сметка на Гърция се разшири през юни, подпомогнат от свиването на външнотърговския дефицит и постъпленията от туризма, съобщиха от централната банка на страната, цитирани от Ройтерс.

Балансът по текущата сметка, който се разглежда като ключов показател за икономическа конкурентоспособност, отчита излишък от 663 млн. евро през юни, докато през същия месец на 2012 г. е бил едва 73,1 млн. евро.

Постъпленията от туризма, които са с най-голям дял в държавните приходи, са нараснали с 21% на годишна база до 1,59 млрд. евро през юни, първия месец от натоварения туристически сезон, като за първата половина на годината те достигат 3,32 млрд. евро – ръст от 18% в сравнение със същия период на миналата година, когато опасенията, че Гърция може да напусне еврозоната, задържаха туристите далеч от нея.

По този начин се потвърждават прогнозите, че един рекорден летен сезон е в състояние да осигури на задлъжнялата балканска държава толкова необходимия ѝ кеш.

При положение, че вътрешните потребителски разходи, инвестициите и индустриалното производство отбелязват пореден спад вследствие на мерките за строги икономии, разходите на посетителите от чужбина се превръщат в единствен двигател на растеж в гръцката икономика, която и през тази година се очаква да се свие, този път с 4,2%, след като се намира в рецесия в продължение на вече 6 години.

От гръцкия туристически бранш вече прогнозират ръст от 10% в приходите от дейността за годината като цяло до 11 млрд. евро, получени от рекордните 17 млн. туристи.

Хотелиери, собственици на ресторанти и туристически компании понижиха цените и подобриха обслужването, за да устоят на кризата и да привлекат повече посетители.

Нарасналото съотношение сред туристите на онези, които се задържат за по-продължителен период в страната и харчат повече, като например руснаците, също подпомага процеса. Броят на руските граждани, които обикновено прекарват повече време в страната от германците и британците, е нараснал с 34%, сочат официални данни за периода януари-май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още