IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка изненадващо повиши основната си лихва

Централните банкери се опитват да удържат ускоряващата се инфлация

16:27 | 25.04.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка повиши основния си лихвен процент за пръв път тази година, подкрепяйки лирата, докато се опитва да удържи инфлацията в седмиците преди предсрочните президентски избори през юни, съобщава Bloomberg.

Централните банкери повишиха лихвения процент, който използват за определяне на разходите за финансиране, със 75 базисни пункта до 13,50%, задминавайки медианната прогноза в проучване на Bloomberg за 50 пункта. Лирата, която поевтиня спрямо всички основни валути тази година, укрепна с 1% до 4,0475 лири за долар в ранния следобед.

Турция се бори да удържи инфлацията, след като отслабващата лира ускори растежа на цените до 13% миналата година. Макар че оттогава насам инфлацията се забави до 10,2% през март, тя все още е на двойно по-високо ниво от целта от 5%.

Гуверньорът на централната банка Мурат Четинкая заяви през уикенда, че би увеличила разходите за заеми „ако е нужно“ да удържи валутата, която е възможно да премине през сериозни колебания преди изборите на 24 юни. Президентът Реждеп Тайип Ердоган периодично настоява, че са нужни по-ниски лихви, за да се подкрепи икономиката и да се увеличи кредитирането, предизвиквайки опасения, че затягащата се хватка върху властта ще му даде повече пространство да влияе на паричната политика.

Миналата седмица той свика президентски избори повече от година по-рано от планираното, за да консолидира властта си. Победа ще означава, че Ердоган може да завърши трансформацията на политическата система, одобрено на референдума преди година, включително елиминирането на позицията на министър-председателя и отслабване на ролята на парламента.

В решението си от сряда централната банка казва, че ще затегне още политиката, ако има такава нужда. Тя запази останалите си лихви без промяна според очакванията.

Заместник-премиерът Мехмет Шимшек каза на събитие във Вашинтон миналата седмица, че връщането на инфлацията до едноцифрени нива е ключов приоритет на правителството. Макар че основен двигател на инфлацията е слабата валута, новите ограничения върху заемите на чужда валута би трябвало да намалят волатилността на лирата, каза още той. 

Вижте повече по темата в коментара на изпълнителния продуцент на Bloomberg Турция Симин Демокан за Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още