IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка очаква ускоряване на инфлацията

Забавяне в ръста на потребителските цени може да се очаква през декември

13:06 | 01.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Мурат Четинкая. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мурат Четинкая. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на турската централна банка Мурат Четинкая очаква инфлацията да се ускори през октомври и ноември, насърчена от отслабналата валута и поскъпващия петрол. След това вероятно ще има забавяне, посочва Bloomberg.

„Регулаторът ревизира прогнозата си за годишната инфлация от 8,7% до 9,8% основно заради спада на турската лира през последно време“, посочи Четинкая в Истанбул. Премахването на някои данъчни облекчения през септември и нарастващите разходи за внос на енергия ще окажат натиск във възходяща посока на потребителските цени. 

Четинкая повтори обещанието си да поддържа затегната парична политика, докато не види убедителен спад и в базисната, и в широката инфлация. Ръстовете и в двата индекса са двойно по-високи от целевото ниво от 5%.

Данните за инфлацията в Турция през октомври ще бъдат публикувани в петък, като икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват инфлацията да е 11,5%.

„Макар че ръстът на цените ще бъде по-висок от очакваното в близкото бъдеще, политиката се счита за достатъчно затегната, за да може инфлацията да започне да се забавя. По всяка вероятност това ще стане през декември“, каза Четинкая.

„Централната банка е повишила своето ниво на предпазливост в отговор на увеличените рискове пред инфлацията, така че все пак може да има допълнително затягане на политиката, ако е необходимо“, допълни управителят на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Турция страда от грешката в нейната парична система. Ако не се допускаше тази грешка държавата нямаше да има сегашните дългове. Все още обществеността не зачита лошото държавно поведение и болезнените злини се уголемяват.За устойчив просперитет е необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още