IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка очаквано остави без промяна лихвите

Коригирани спрямо инфлацията, турските лихви са на равнище от минус 40,4% - най-ниското в света

14:31 | 17.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Moe Zoyari/Bloomberg</em></p>

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Турската централна банка запази за трети пореден месец основната си лихва без промяна на фона на ускоряващата се инфлация в страната и въпреки затягането на паричната политика от Федералния резерв на САЩ.

Комисията по парична политика запази едноседмичната си репо лихва на ниво от 14%, каквито бяха и очакванията на всичките 21 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Турският президент Реджеп Ердоган, определящ себе си като враг на лихвите, постави като приоритет за страната растежа, въпреки че инфлацията е над 54%, ускорявана от слабата лира и високите цени на енергоизточниците.

Коригирани спрямо инфлацията, турските лихви са на равнище от минус 40,4% - най-ниското в света.  

Турция предлага най-ниската реална лихва на инвеститорите. Графика: Bloomberg

Турската лира, която вече е изгубила около 10% от стойността си спрямо долара от началото на годината, продължава да поевтинява, като към 14 ч. българско време изтрива 1,1% от стойността си до 14,7892 лири за долар.

Ускорени от евтината лира и растящите цени на енергийните източници, потребителските цени се очаква да получат нов тласък и от производителите, които отчитат забързване на инфлацията на производствените цени до 105% миналия месец – най-лошото четене от 1995 г.

„Смятаме, че пазарните условия ще бъдат достатъчно трудни, за да накарат централната банка да затегне паричната политика“, коментира Енвер Еркам, главен икономист на Tera Yatirim, преди обявяването на решението. „В една среда, където световните финансови рискове растат, не намираме настоящите лихви устойчиви“, допълва той.

Турската статистика ще публикува данните за инфлацията през март на 4 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още