IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка очаквано остави лихвата без промяна

Това е първата среща на ръководството за новия управител Шахап Кавджъоглу

15:50 | 15.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Турската централна банка остави очаквано без промяна основната си лихва, но се отказа от обещанието си за допълнително затягане на паричната политика по време на първата среща на ръководството при новия управител.

Комисията за парична политика запази лихвата на равнище от 19% в четвъртък (15 април) – в унисон с прогнозата на повечето анализатори в допитване на Bloomberg.

Макар решението да съвпада с очакванията и на пазара, отстъплението от обещанието за строга парична политика натежа на лирата. След съобщението валутата поевтинява спрямо долара, като към 15 ч. българско време тя се разменя за 8,1181 лири за долар.

Гуверньорът Шахап Кавджъоглу бе назначен на поста, след като президентът Реджеп Ердоган освободи предшественика му заради по-голямо от очакваното увеличение на лихвения процент. Затова и се смята, че е под натиск за намаляване на лихвите. Той обаче досега даде да се разбере, че няма намерение да бърза с разхлабването на паричната политика, която наследи.

В писмено интервю за Bloomberg след назначаването си миналия месец Кавджъоглу заяви, че пазарите не трябва да гледат на евентуално намаляване на лихвите на 15 април като на даденост, което облекчи някои притеснения сред инвеститорите.

Турция „няма място да намалява лихвите тази година, като се има предвид завишената инфлационна прогноза“, но смекчените виждания на Кавджъоглу предполагат, че централната банка ще заеме по-приспособима позиция, заяви Ехсан Хоман от MUFG Bank в Дубай.

Турция увеличи основната си лихва с 200 базисни пункта на 18 март, когато бе и последната среща на ръководството на Турската централна банка за Наджи Агбал като управител.

Миналата седмица Ердоган заяви, че правителството е решено както да забави инфлацията, така и да намали основната лихва до едноцифрена стойност, което накара лирата да поевтинее. Турската валута отслабна с над 10% спрямо долара, откакто Кавджъоглу бе изненадващо назначен през миналия месец. Чуждестранни инвеститори са продали под формата на ценни книжа нетно 1,2 млрд. долара и други 1,25 млрд. долара в правителствени облигации. За същия период основният индекс на турската борса Borsa Istanbul 100 Index се е понижил със 7,6%.

Инфлацията в страната се ускори до 16,2% годишно през март от 15,6% в предходния месец заради поскъпването на петрола и отслабването на лирата. Това остави на новия гуверньор малко пространство за действия, които да успокоят Ердоган, който смята, че високите лихвени проценти причиняват инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още