IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка очаквано запази лихвата без промяна

Намаляването на лихвените проценти може да започне през третото тримесечие, когато се очаква забавяне на инфлацията

14:56 | 18.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Турската централна банка остави референтния си лихвен процент непроменен и по време на втората си среща за годината, тъй като изчаква, докато инфлацията спре да се повишава, съобщава Bloomberg.

Комисията по паричната политика остави основния си процент на досегашното му ниво от 17%, както прогнозираха всички анализатори, с изключение на трима, анкетирани от Bloomberg. Комисията обеща да запази разходите по заеми, адаптирани към инфлацията, достатъчно високи, за да ограничат ръста в цените.

„Балансът между лихвения процент на паричната политика и действителната/очакваната инфлация ще се запази, докато не бъде изпълнена официалната цел от 5%“, се казва в изявлението на банката.

Инфлацията се е ускорила за четвърти месец до 15% през януари поради продължителното въздействие на обезценяването на лирата от миналата година и бързия растеж на кредитите, като повечето икономисти твърдят, че гуверньорът Наджи Агбал може да се измъкне, като запази ключовата ставка непроменена този месец.

Лирата поддържаше ръстове, тъй като централната банка се ангажира със строга парична политика за продължителен период и ако е необходимо да осигури допълнително затягане.

Друга причина да се задържи лихвата непроменена беше забавянето на растежа на кредитите. Кредитирането се е увеличило с годишен темп, който е под инфлацията през последните два месеца.

Намаляването на лихвените проценти може да започне през третото тримесечие, когато се очаква забавяне на инфлацията.

В първото си интервю откакто пое поста преди три месеца, Агбал посочва, че не очаква да започнат обсъждания за намаляване на лихвените проценти от сегашното им ниво от 17% поне до към края на годината, като се има предвид натиска от вече високата инфлация.

Но увеличението на процентите все още е възможно, става ясно от изказване на управителя за Ройтерс. Централната банка иска да изпреварва пазара, включително и като увеличава лихвените проценти, ако има знак, че инфлацията – в момента 15%, може да се увеличи повече от очакваното.

Ердоган назначи Агбал в рамките на драстична промяна в ръководството на турската икономическа политика, след като лирата удари рекордно дъно в началото на ноември. Турският президент също така обеща началото на нова, пазарно ориентирана ера в турската икономика.

От тогава насам Турската централна банка е увеличи лихвите до 17% от 10,25% в опит да се справи с инфлацията, която остава двуцифрена през по-голяма част от последните три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още