IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка остави лихвените проценти без промяна

Институцията изненада икономистите, които очакваха повишения

14:26 | 20.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка не промени лихвените проценти на заседанието си във вторник и така изненада икономистите, които очакваха повишение, съобщи WSJ. Същевременно турската лира остана под натиск спрямо долара заради нарастващи опасения за сигурността, нарастващи геополитически рискове и потенциал за допълнително повишение на лихвите в САЩ. В понеделник вечерта при откриване на изложба в Анкара беше убит руският посланик в Турция Андрей Карлов.

Комисията по парична политика в Анкара обяви, че оставя бенчмарковата едноседмична репо лихва на ниво от 8%. Овърнайт лихвата по кредитите е 8,5%, а тази по депозитите – 7,25%. 

Десет от икономистите, анкетирани от Wall Street Journal, прогнозираха, че основната лихва (едноседмичната репо лихва) ще бъде повишена или до 8,25%, или до 8,50%. Деветима експерти очакваха повишаване на овърнайт лихвата по кредитите с 25 и 50 базисни пункта, а само един икономист прогнозира, че банката ще се въздържи от действия. Всички анкетирани смятаха, че овърнайт лихвата по депозитите ще остане същата.

Макар че целта на централната банка е да контролира инфлацията, икономиката на Турция се сви през третото тримесечие за пръв път от седем години. На годишна база понижението през периода юли-септември възлиза на 1,8 на сто. Нарастващата несигурност след проваления опит за преврат от юли сви вътрешното потребление в Турция и навреди на туризма.

Припомняме, че на предишното си заседание централната банка на Турция повиши два от основните си лихвени процента за пръв път от близо 3 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още