IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка повиши лихвите и се опълчи на Ердоган

Основната седемдневна репо-лихва бе покачена с 625 базисни пункта до 24%, докато пазарите очакваха по-слаб ръст, лирата поскъпна

14:16 | 13.09.18 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската лира поскъпна с над 5%, след като централната банка на страната повиши лихвените проценти въпреки призива на турския президент Реджеп Таийп Ердоган да направи точно обратното, за да се намалят разходите за кредити.

Валутата компенсира по-ранен спад, след като централните банкери повишиха основната седемдневна репо-лихва с 625 базисни пункта до 24%. Медианните прогнози на Bloomberg бяха за увеличение с 350 базисни пункта. 

По-рано през деня Ердоган разкритикува банкерите, като предизвика поевтиняване на валутата. "Централната банка е независима и сама взима решенията си", заяви Ердоган, като същевременно критикува банката, че "никога не успява да изпълни целите си за инфлацията", съобщават "Хюриет дейли нюз" и Ройтерс, цитирани от БТА.

Той критикува частните банки, заявявайки, че някои от тях са увеличили лихвите до 50 процента.

"Моята чувствителност относно лихвените проценти е същата. Това не е криза. Това е манипулация. Не се подвеждайте. Този процес ще бъде преодолян", заяви още президентът.

Турският президент, който определя сам себе си като "враг на лихвите", желае да запази ниско равнището на лихвените проценти, за да задържи бума на икономическия растеж, подхранен от кредитиране.

Турската централна банка още в началото на септември даде сигнал, че паричната й политика ще бъде коригирана в опит да бъде подкрепена лирата. Поводът за това беше отчетената рекордна инфлация от близо 18%. 

Решението за лихвения процент бе очаквано с нетърпение. Експертите отдавна препоръчват подобно решение, за да се спре високата инфлация и пропадането на лирата. От началото на годината турската валута загуби повече от 40% от стойността си спрямо еврото. За много турски граждани и компании с дългове в западни валути това е огромен проблем. Връщането на заемите стават все по-скъпо.

Президентът Ердоган, който според наблюдатели упражнява все повече влияние върху всъщност независимата централна банка, се противопоставя на повишаването на лихвените проценти и дори призовава за намаляването им. Възстановяването на лирата е действително в негов интерес, но Ердоган се опасява, че увеличаването на лихвените проценти може да задуши икономиката.

Междувременно турският финансов министър Берат Албайрак заяви по-рано този месец в интервю за Ройтерс, цитирано от БТА, че Турската централна банка има независимо управление и ще вземе всички необходими мерки за борба с инфлацията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Централната банка се била опълчила :)Просто са седнали 5-има банкери и са му обяснили на дъртия как стоят нещата. Той естествено вденал, ама нали не върви да каже "сбърках" играе театрото на непокорните банкери, на които не могъл да влияе, видиш ли ;)По този начин, приема действията им, въпреки че им се прави на сърдит, един вид не пада по гръб и вдъхва доверие с приказките, че не могъл да им влияе :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Сега ще хвърчат глави... на "независими" централни банкери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Аз викам ТЦБ да го послуша и да смъкне лихвите. Просто да вземе да ускори неизбежното :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Bobacho
преди 5 години
Не е ли време там да преминат на ислямско банкиране?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
Какво стана със здравите основи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още