IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка повиши основната лихва с повече от очакваното

Лирата поскъпна с над 2% след решението на институцията

15:47 | 18.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Турската централна банка се върна към повишаването на лихвените проценти, след като нарастващите цени на петрола и нестабилността на лирата доведоха до покачване на инфлационните рискове. Лирата поскъпна след решението на централната банка, съобщи Bloomberg.

Комитетът по паричната политика, воден от гуверньора Наджи Агбал, вдигна едноседмичната репо лихва до 19% от 17% в четвъртък, което надмина очакванията за увеличение със 100 базисни пункта, прогнозирано в проучване на Bloomberg сред 24 анализатори.

Имайки предвид повишаващите се рискове за инфлационните очаквания, банката е решила „да приложи предварително и силно парично затягане“, се казва в изявление, придружаващо решението.

Лира поскъпна с повече от 2%, след като централната банка повиши лихвените проценти. Увеличението е с 1,99% до  7,3524 лири за един щатски долар към 14:03 часа българско време.

"В предизвикателния контекст на местния бизнес и политически натиск срещу по-нататъшно повишаване на лихвените проценти централната банка пристъпи към действие, за да подчертае своя ангажимент към рамката за насочване на инфлацията“, коментира Финикс Кален от базираната в Лондон Societe Generale. Днешният ход „ще извърви дълъг път към укрепване на доверието както на ритейл сектора, така и на чуждестранните инвеститори, че банката под ръководството на Агбал ще остане ангажирана с влошените инфлационни очаквания, коментира още той.

Инфлацията се ускори за пети месец през февруари, когато петролът поскъпна и въздействието от слабостта на лирата от миналата година продължи. Възходящата тенденция подхранва очакванията на централната банка да овладее цените чрез повишаване на лихвените проценти.

Цените на петрола нараснаха от под 20 долара за барел в разгара на глобалните блокади заради коронавируса миналата година до близо 70 долара, като пускането на ваксините подобрява перспективите за търсенето. В допълнение съкращаването на производството от членовете на ОПЕК+ засилва предлагането. Оттогава ралито показва признаци на успокоение, но цената на суровината е нараснала с повече от 30% тази година и около 2% този месец.

турция турция

Неотдавнашното обезценяване на лирата, която загуби над 8% спрямо долара от средата на февруари, също оказва натиск върху Агбал. Слабостта на валутата е свързана най-вече със скока в доходността по американските държавни ценни книжа.

След като пое поста гуверньор през ноември, Агбал прекрати сложна структура на финансиране и повиши едноседмичния репо процент с 625 базисни точки, увеличавайки доверието към банката сред инвеститорите. Въпреки неотдавнашния спад лирата поскъпна с около 14% под неговия надзор, тъй като нарастват очакванията Турция да се върне към по-ортодоксална парична политика. Той остана непреклонен през първите две срещи за тази година, като предпочете да запази ястребов тон.

Агбал се ангажира да поддържа строгата си парична политика, докато не изпълни целта си за инфлация от 5%, не по-рано от 2023 г. Турската статистическа агенция ще публикува данните за инфлацията през март на 5 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 3 години
Сегашното неправилно емитиране на турски лири причинява неограничени щети.Развитието на стопанската криза в Турция ще е прекратено до два часа, след като се въведе подобрено емитиране на турски лири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още