IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка повиши прогнозата за инфлацията заради спада на лирата

Валутата "потъна" с над 20 процента спрямо долара и еврото от началото на годината

18:20 | 31.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Турската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Турската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка рязко повиши днес прогнозата си за инфлацията през тази година, като се позова на по-ниския обменен курс на лирата, който прави чуждестранните продукти и услуги по-скъпи, съобщи DPA, цитирана от БТА.

Банката вдигна годишната си прогноза за 2018 година на 13,4 процента спрямо предишните 8,4 процента, като потвърди по този начин влиянието на обезценената лира и на нарастващия търговски дефицит. 

Турската лира се обезцени с близо 1 процент спрямо долара и еврото след съобщението. 

През миналата седмица централната банка изненада пазарите, като запази основния лихвен процент неВалутата "потъна" с над 20 процента спрямо долара и еврото от началото на годината.променен. 

Въпреки очакванията за вдигане на седмичната репо лихва, банката я запази на ниво от 17,75 процента.

Икономистите твърдят, че увеличението на лихвения процент е от огромно значение в битката на страната с рекордния спад на турската лира и високата инфлация.

Инвеститорите отдават нежеланието на банката да повиши лихвения процент на нарастващото влияние на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган върху валутната политика. Ердоган даде да се разбере преди изборите през юни, че той ще играе все по-голяма роля в определянето на политиката.

Управителят на централната банка Мурат Четинкая подчерта днес в Анкара независимостта на централната банка след публикуването на доклада за инфлацията.

Четинкая каза, че банката взема решения самостоятелно въз основа на перспективите за инфлация, като добави, че централната банка е независима при определяне на целите и инструментите, които използва за постигането им.

"Решихме да поддържаме силна парична политика за дълго време", отбеляза Четинкая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още