Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Турската централна банка прекъсна серията от лихвени понижения

Ускорението на инфлацията се дължи на нездравословно ценообразуване, смята регулаторът

Турската централна банка прекъсна серията от лихвени понижения

Според Турската централна банка вътрешната икономическа активност остава силна. Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Централната банка на Турция прекъсна серията от лихвени понижения. В четвъртък комисията по парична политика на банката реши да остави основния си лихвен процент без промяна на ниво от 14%, стана ясно от публикация на сайта на регулатора.

В прессъобщението се посочва, че новите варианти на коронавируса и растящото геополитическо напрежение поддържат риска за световната икономическа активност и увеличават несигурността.

Още по темата

„Възстановяването на световното търсене, покачването на цените на суровините, проблемите с доставките в някои сектори и увеличаващите се транспортни разходи доведоха до покачвания в производствените и потребителските цени на международно ниво“, посочват от регулатора. Централните банкери допълват, че комуникацията между централните банки по света за паричната политика в развитите икономики варира на база различни перспективи за икономическата активност, пазара на труда и очаквания за инфлация. Въпреки това „те [централните банки] продължават да отстояват своята позиция за парична подкрепа и програмите си за покупка на активи“.

Според Турската централна банка вътрешната икономическа активност остава силна, подкрепена от стабилно външно търсене, като очакванията са текущата сметка да е на излишък през 2022 г.

Още по темата

По отношение на покачването на цените от финансовата институция смятат, че то е в следствие на „изкривено ценово поведение“.

„Ускорението на инфлацията в текущия период е предизвикано от изкривено ценово поведение вследствие на нездравословно ценообразуване на форекс пазара и на странични ефекти на предлагането, като световния ръст на цените на храните и селскостопанските стоки, проблемите с веригите на доставки и развитието при търсенето“, посочват от финансовата институция, повтаряйки мантрата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за „нездравословното ценообразуване“.

Очакванията на комисията са забавянето на инфлацията да започне, подкрепено от мерките за ценова устойчивост и финансова стабилност. "Съответно комисията реши да запази лихвения процент без промяна", обясняват от банката.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Банкерите в ЕЦБ са раздвоени за правилния темп на затягане на паричната политика