Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Турската централна банка продължава политиката за замразяване на лихвите

Водещата лихва остава 24% в очакване на по-убедително забавяне на инфлацията

Турската централна банка продължава политиката за замразяване на лихвите

Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка взе решение да остави без промяна водещия лихвен процент в страната в очакване лирата да се стабилизира преди да понижи ставките.

Комисията по парични политики начело с гуверньора Мурат Четинкая запази очаквано лихвата на ниво от 24%. Това е в съответствие с прогнозите на почти всички 20 икономисти, допитани от Bloomberg.

Централната банка, която поддържа без промяна политиката си от септември насам, когато увеличи водещата лихва с 652 базисни пункта, може да не предприеме понижение поне до следващото тримесечие, показва паралелно допитване.

Още по темата

„Обезценяването на лирата отново показва потенциал да се развива, освен ако централната банка не действа бързо и решително“, се посочва в коментар на анализатори от Commerzbank, публикуван преди да стане ясно решението на банката. „Както видяхме в по-ранните етапи на подобни предишни епизоди, централната банка вероятно няма да предприеме действие“, посочва още германският кредитор.

Четинкая обеща да не предприема нови действия, притиснат от отслабващата лира, докато налице не е „убедително“ забавяне на инфлацията. Инвеститорите обръщат гръб на турската валута, като според тях липсва яснота за съдбата на свитите държавни резерви, което на свой ред разпалва опасенията за състоянието на финансите в страната.

От началото на месеца турската лира изгуби близо 5% от стойността си спрямо долара – най-лошото представяне на национална валута в световен мащаб.

В същото време ценовият натиск не отслабва. Инфлацията продължава да е близо четири пъти по-висока от целта на властите за 5%, като страната изпадна и в първата си рецесия от близо десетилетие насам в края на миналата година.

Въпреки нарастващите спекулации около здравето на турските валутни резерви и смесицата от рискове, вариращи от геополитика до цена на петрола, централната банка поднови този месец едноседмичните си репо аукциони. Така на практика банката се отказа от политиката си за парично затягане, която използва, за да стабилизира цената на лирата преди местните избори в страната миналия месец.

Очаква се повече яснота за турските резерви да бъде дадена на предстоящия брифинг за инфлацията през тримесечието, който ще се проведе на 30 април, съобщи по-рано запознат с плановете на централната банка.

Междувременно стана ясно, че турският държавен суверенен фонд ще стимулира капиталовите коефициенти на пет държавни банки със сумата от 3,3 млрд. евро.

Фонд за пазарна стабилност част от контролирания от правителството инвеститор, е закупил дълг, издаден от кредиторите в рамките на програма за рекапитализация, която бе обявена по-рано в понеделник. В рамките ѝ допълнителни 400 млн. ще отидат към ислямските банки.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Цената на златото достигна близо 6-годишен връх