IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка се намеси на пазарите след отслабване на лирата

Обменният курс спрямо еврото се повиши над 4 лири за евро за пръв път

16:59 | 10.01.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската лира поевтиня до ново дъно във вторник, което накара централната банка да се намеси, съобщи Ройтерс.

Обменният курс на валутата спрямо еврото се повиши до над 4 лири за евро за пръв път, продължавайки отслабването от началото на годината. Регулаторът обяви мерки за справяне с „нездравата“ динамика на пазара, която по думите му не съответства на икономическите фундаменти в страната.

Централната банка ще налее около 1,5 млрд. долара ликвидност във финансовата система на страната. Освен това институцията понижава изискванията за минималните резерви от чуждестранна валута с 50 базисни пункта.

„Развитията на пазара се следят много внимателно и ако е необходимо, може да се предприемат допълнителни стъпки, за да се поддържа ценовата и финансовата стабилност“, пише в изявлението на банка.

През последните 12 месеца турската лира изгуби 24% от стойността си и беше обект на разпродажби от началото на 2017 г.

Факторите, които натежават на обменния курс, са политическите напрежения в страната, опасенията, че политиките на президента Реджеп Ердоган заплашват независимостта на централната банка, както и терористичните нападения. Освен това неохотата на централната банка да повиши лихвените проценти, за да се справи със слабата валута, също обезпокоиха инвеститорите.

Към 16:00 часа българско време един долар се обменя за 3,7778 лири, което е 1,73% поевтиняване при лирата.

Спрямо еврото турската лира поевтинява с 1,72% до 3,9951 лири за евро. По-рано курсът достигна 4,0080 лири за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Grosss
преди 7 години
Вицеприемът Нуретин Джаникли сам го признава че вследствие на политическата криза са подложени на външни саботажи и атаки и веднагазапочвам да си мисля за Сорос,но кой знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Grosss
преди 7 години
Западът не харесва Ердоган.Първо му спретнаха Майдан,миналата година военен преврат,та в тоя ред на мисли може би го атакуват чрез лирата.Ако е вярно лирата може и до 10 да я докарат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
kyp1954
преди 7 години
Въпрос към Qino. В такъв случай, трябва ли човек да се отърве от "цифра" TRY, купувани на високи цени, или вече е късно. До какви нива може да падне лирата?Обръщане на тренда очаква ли се в близките години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Qino
преди 7 години
Турция има:1) Троен дефицит - текущ, търговски и бюджетен: по-високите лихви и цените на ресурсите ще увеличи негативното салдо.2) Резервите на централната банка са ниски - държавният дълг не е голям, но дълговете на частния сектор са огромни, особена на банките.3) Туризмът се срина с 40% - проблемите с Русия и ЕС са влошени за години напред.4) Войната срещу кюрдите и в Сирия и Ирак води само огромни разходи и тероризъм, но без резултати.Няма да се учудя, ако Турция загуби рейтинга си.С една дума: Не бих инвестирал, нито във турската лира, нито в ценни книжа. Огромен риск без реален оздравителен план на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
kyp1954
преди 7 години
Не виждам ефект от "намесата" на турската централна банка. Я погледнете тук:http://***.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=TRY&To=BGN или тук:http://***.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=USD&To=TRYили тук: http://***.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=EUR&To=TRY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 7 години
къде са мурзилците да обяснят как това стимулира износа, хахахахаха :) и как било по добре за всички турци :) .... айде, защитавайте ги, вече са ви съюзници :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още