IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка „ще осигури цялата нужна ликвидност“

Предприетите мерки допринесоха за ограничаване на поредната драматична обезценка на турската лира

11:33 | 13.08.18 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мурат Четинкая, гуверньорът на Турската централна банка по време на брифинга. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мурат Четинкая, гуверньорът на Турската централна банка по време на брифинга. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Турция оповести серия от мерки в опита си да спре драматичното обезценяване на турската лира и обеща да предприеме всички необходими мерки, за да запази финансова стабилност в страната. Централната банка подчерта, че ще осигури на търговските банки „цялата ликвидност, от която те се нуждаят“, предава Bloomberg.

Изявлението стана факт, след като турският финансов министър Берат Албайрак, зет на президента Реджеп Ердоган, обяви във в. Hurriyet, че правителството ще стартира в понеделник икономически екшън план за възстановяване на финансовата стабилност.

Централната банка обяви, че понижава нивото на минимално изискуемите задължителни резерви на банките в лири с 250 базисни пункта за всички падежи. Освен това тя намалява задължителните резерви за неосновните валутни задължения с 400 базисни пункта за падежите до три години.

Банката също така облекчи правилата за обезпечение и почти утрои размера на лирите, който банките могат да заемат в замяна на своите дялове във валути. Регулаторът посочи, че лимитът на обезпеченията в турски лири за банкови трансакции на валутните депозити се повишават до 20 млрд. евро от 7,2 млрд. евро.
 
Според банката тези мерки ще освободят 10 млрд. турски лири, 6 млрд. долара и еквивалента на 3 млрд. долара ликвидност в злато за финансовата система. Централната банка обеща също така да предостави „пълната ликвидност, от която се нуждаят банките в страната". 

Предприетите мерки допринесоха за ограничаване на поредната драматична обезценка на турската лира, която стана факт в началото на днешната сесия, след като лирата загуби нови над 10% от стойността си, сривайки се за кратко до рекордно дъно от около 7,2400 за един долар. След изявлението на Централната банка турската лира се върна назад към 6,4700 за долар, преди обаче отново да започне да отслабва към 6,8900 лири, губейки в рамките на деня над 7% от стойността си. т т

От началото на годината насам турската валута вече загуби над 40% спрямо американския долар в резултат най-вече на притесненията за влиянието на президента Реджеп Тайип Ердоган върху лихвената и паричната политика на Централната банка. Опасения има и заради много високата двуцифрена инфлация и големия дефицит по текущата сметка на страната.

Понижението на лирата се задълбочи през миналата седмица на фина на ескалиращото напрежение между САЩ и Турция, като пикът на инвеститорската паника беше в петък, когато турската лира се обезцени с над 16 на сто само в рамките на 24 часа.

Всичко по темата четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 11 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Това, че Ердоган е във финансова война със САЩ е факт който не се нуждае от оспорване. БИТКАТА Е ЗА ТУРСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА, която според Ердоган трябва да работи на принципите на ИСЛЯМСКОТО БАНКИРАНЕ без лихви и с партньорско участия с ползващия заема.Опита на Ердоган да откъсне ТЦБ от световните финансови институции каквито са МВФ , СБ на които тя доскоро бе подвластна, срещна тяхната ответната реакция.НАСТОЯВАНЕТО НА МВФ ЗА ВДИГАНЕ НА ЛИХВИТЕ, КОЕТО БИ УНИЩОЖИЛО РАБОТЕЩИТЕ С ВАЛУТНИ ЗАЕМИ ФИРМИ Е В ПЪЛЕН ПРОТИВОВЕС НА РЕШЕНИЕТО НА ЕРДОГАН ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ СЕГА ЛИХВИ. Стив Ханке препоръча на Турция до 30 дни да въведе валутен борд !!!!САМО ПО СЕБЕ СИ РЕШЕНИЕТО НА ХАНКЕ ОЗНАЧАВА - пълен контрол на МВФ и СБ върху активите на ТЦБ , отнемане на възможността й да отпуска кредити на правителството , което по подобие на нашето ще се наложи да тегли заеми от същите западни банки в които ТЦБ е инвестирала с отрицателна доходност активите си !!ТОЗИ ФИЛМ НА АБСУРДА МОЖЕ ДА СЕ ПРОЖЕКТИРА В БАНТОСТАНА ***, НО НЕ И В ТОТАЛИТАРНАТА ДЪРЖАВА ТУРЦИЯ. Нещата се движат в плоскоста ТУРЦИЯ ДА ПОПАДНЕ В СХЕМАТА НА ОТЛЪЧЕНИТЕ ОТ САЩ ДЪРЖАВИ - Русия , Иран и Китай и ГЕРМАНИЯ.ПРОБЛЕМА ПРИ ТРЪМП Е, ЧЕ БИТКАТА КОЯТО ВОДИ Е НА МНОГО ФРОНТОВЕ , А НЕ НА ЕДИН - този от който идват най големите му проблеми свързани с нарастващият лавинообразно държавен дълг и отрицателно търговско салдо.КИТАЙ Е ДЪРЖАВАТА КОЯТО ДЪРЖИ НАЙ ОГРОМЕН АМЕРИКАНСКИ ДЪЛГ , А ГЕРМАНИЯ Е ТАЗИ КОЯТО И СЪЗДАВА НАЙ ГОЛЯМО ОТРИЦАТЕЛНО ТЪРГОВСКО САЛДО. Срещу тези две държави Тръмп работи с един и същ инструмент - ТЪРГОВСКА ВОЙНА. Проблема с ГЕРМАНИЯ не може да се реши с търговска война.ТРЪМП ПРОПУСКА ИСТИНАТА , ЧЕ ЕВРОПА Е ГЕРМАНИЯ , А ГЕРМАНИЯ Е ЕВРОПА, т.е за да реши проблема с ГЕРМАНИЯ трябва да реши проблема с Европа и нейната ДОНОРСКА РОЛЯ за германската икономика. Воденето на битка на много фронтове винаги завършва по начин познат ни от ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. ТРЪМП САМ СЕ ОБСАЖДА С ВРАГОВЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 6
red6
преди 5 години
Тука се въртят някакви сценарии какви действия трябвало да се предприемат, бля-бля-бля... Вече няма верен ход, "point of no return" е преминат. Въпроса прерасна от икономически (от поне няколко години са ясни проблемите на Турция) до икономически и политически. Вече никой няма вяра на RДоги и докато той е там, начело, тия няма да си стъпят на краката. Той го знае това и няма да се даде. Колкото повече време се дърпа, толкова повече ще затъва и Турция, че и с по-дългосрочни последствия.Спасението е в ръцете на давещия се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
Включвай се само в битки, които можеш да спечелиш.- Сун Цзъ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
Pyramid
преди 5 години
Аз предлагам комшиите да идат и да размахат пръст във Вашингтон. Тъй де, ама-ха, ще ни показват кой бил по-по-най......Лошото е -за тях - че и Раша някак не е ентусиазирана, Иран и саудитите имат лееко различни възгледи, кой трябва да е лидер в ислямския свят а, без долари, и Турция олеква...Да не стане накрая, хитрата сврака-с двата крака. Все повече, ми се струва, че Америка вече използва едно от най-могъщите и тихи оръжия, икономическото моделиране: Вече са проиграли цял комплекс сценарии на суперкомпютрите си, и само тъпо прилагат спечелилите Играта стратегии. Кой ще им обърка снетките, ТОВА е Въпросът. Ердоган няма капацитета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 3
крас
преди 5 години
КОЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ БАНКИ КРЕДИТОРКИ ЩЕ ИСКА ДЛЪЖНИКА И ДА ФАЛИРА, А ТУРЦИЯ ДА ОБЯВИ ДЕФОЛТ ПО ПЛАЩАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СИ ВЗЕМАНИЯ?!ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ ТУРСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА МЕРКИ СА ХРИСТОМАТИЕН ПРИМЕР ЗА ТОВА КАК СЕ ДЕЙСТВА ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА.За съжаление по време на кризата с КТБ останах с впечатлението , че ние нямаме ЦЕНТРАЛНА БАНКА!!КАКВО СЕ Е ПРОМЕНИЛО В БНБ ОТ 2014 ГОДИНА ДО СЕГА ??НИЩО, АБСОЛЮТНО НИЩО. Рисковете са още по големи , а държавата и ПРАВИТЕЛСТВОТО не са в състояние да ги поемат от името на БНБ.ТУРСКАТА ФИНАНСОВА КРИЗА НЯМА КА ДА НЕ СЕ ОТРАЗЯТ НА БЪЛГАРИЯ , НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА И ФИНАНСИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 20
studioaa
преди 5 години
То и еврото беше девалвиеано с едно 50-60% спрямо 2008, но странно защо не чуваме рев за него от еврофилистиците. Може би защото еврогейския съюз не може да направи нищо лошо предполагам... И сега еврогейтаците ги е страх за финансовата криза в Турция, не защото им пука за лирата или турците, а защото ги е страх, че предстои нова девалвация на еврото причинено от банковата криза и загубата на стотици милиарди евро от европейските баМки. Смешен плач другари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 8
khao
преди 5 години
Дада, точно така ще стане, хахахага. Практиката даже го долазва. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 12
pioner
преди 5 години
За разлика от другите мита които налага Тръмп в момента тези на Турция имат краткосрочни цели (по мое мнение). И Ердуган много бързо ще ръзбере, че срещу нагорещен ръжен не се рита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 7
pioner
преди 5 години
Измама или не ако им се наложи да обявят банкрут това ще е единствения шанс да останат на световните пазари и да се снабдяват с валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 31 rate down comment 4
многодобре
преди 5 години
...някой задава ли си въпроса, какво ще стане после, ако и този път Ердоган се изплъзне от организираният срещу него "преврат" / ...сега не са военните, но тези са доста по- могъщи! /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още