IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка снижи основния си лихвен процент за трети пореден месец

Притисната от исканията на президента, органът вече намали лихвата си с общо 300 базисни пункта в два последователни и неочаквани хода

13:46 | 18.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Турската централна банка намали основния си лихвен процент за трети пореден месец, в ход, който рискува допълнително да подкопае стабилността на цените и валутата, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган показа по-ясно от всякога, че няма да се откаже от кампанията си за по-ниски разходи за заеми въпреки отслабващата валута и ускоряващата се инфлация, предава Bloomberg.

Комисията по парична политика, водена от гуверньора Шахап Кавджъоглу, понижи едноседмичната си репо лихва със 100 базисни пункта до 15%, което съответства на медианна оценка на 24 икономисти в анкета на Bloomberg и на собственото месечно проучване на централната банка.

Инвеститорите бяха готови за ново понижение, след като Ердоган обеща ден преди решението да продължи да се бори за по-ниските лихви. Позовавайки се на ислямски учения, които забраняват лихварството, коментарите бяха последното повторение на необичайната му мантра, че по-високите разходи за заеми причиняват инфлация, а не я ограничават.

Притиснат от исканията на президента, паричният орган вече намали лихвата си с общо 300 базисни пункта в два последователни и неочаквани хода преди срещата в четвъртък.

Пониженията тласнаха реалната доходност още повече под нулата, докато потребителската инфлация се ускори до годишен темп от 19,9% през октомври. Лирата поевтиня с почти 30% спрямо долара тази година и с над 15% спрямо през това тримесечие, с което е най-зле представящата се основна валута от следените от Bloomberg.

Президентът заяви пред репортери, че централната банка взима решенията си независимо - на фона на обвинения за засилен политически натиск върху централните банкери. В миналото обаче банкерите губеха работата си, ако не последват исканията на президента. Кавджъоглу е четвъртият пореден гуверньор от 2019 г. насам, след като Ердоган уволни тримата му предишни предшественици и премахна членове на комисията, които се противопоставят на пониженията.

Управляващата партия на Ердоган от десетилетия бележи изборния си успех благодарение на бързите нива на икономически растеж, често в резултат на намаляване на разходите за заеми, за да се насърчи кредитирането. Когато икономиката потъна по време на пандемията, подкрепата за Ердоган и партията му се срина до рекордно дъно, карайки го да удвои усилията му в подкрепа на растежа, макар че растящите цени удрят най-вече традиционната работническа класа, която основно гласува за него.

Статистическата агенция ще публикува данните за растежа на брутния вътрешен продукт на 30 ноември и данни за инфлацията през октомври на 3 декември. Централната банка повиши прогнозите си за инфлацията за края на тази година до 18,4%.

Междувременно турската лира се обезцени до рекордно дъно, след като централната банка намали разходите по заеми за трети пореден месец. Лирата се обезцени с цели 3,3% до 10,9765 спрямо долара, удължавайки най-голямото обезценяване на развиващите се пазари тази година. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още