IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка запази лихвите без промяна след възстановяване на лирата

Успокояването на геополитическото напрежение също изигра роля в решението на регулатора

15:03 | 25.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка се въздържа от по-нататъшно увеличение на лихвите след значителното им повишение през миналия месец, когато реакцията на регулатора дойде в отговор на силното обезценяване на лирата, съобщава Financial Times.

Банкерите от централната банка единодушно гласуваха за запазване на едногодишната репо лихва на ниво от 24%, като решението съответства на очакванията на икономистите, интервюирани от Ройтерс.

През септември лихвата беше повишена от 17,75%, като това помогна на турската лира да възстанови част от загубите си. Но въпреки наваксването в последните седмици лирата е изтрила над една трета от стойността си спрямо долара от началото на годината.

Обезценяващата се валута изпрати инфлацията в страната на ниво от близо 25%. Анализатори пък предупреждават, че това повишава вероятността от рецесия и ръст на лошите кредити, допълва Ройтерс.

Успокояването на геополитическото напрежение също изигра роля в решението на централната банка, след като по-рано този месец бе освободен американският пастор, арестуван в Турция. Именно той стана и последният повод за обтягане на отношенията между Анкара и Вашингтон.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган броени дни преди централната банка да вземе решение за паричната политика отново се упражни в говорене против високите лихви. Той заяви, че турските банки трябва да предлагат заеми с по-ниски лихви на предприемачи, за да се стимулират по този начин инвестициите. 

За държавния глава, който описва себе си като „враг“ на лихвените проценти, високата инфлация е причинена от високите лихвени проценти и неведнъж е призовавал за тяхното понижаване.

Известен оптимизъм за развитието на турската икономика идва от предложения проектобюджет от Ердоган за 2019 г. Целта на новия бюджет е да помогне на икономиката да възстанови фискалната си дисциплина и да ограничи инфлацията след период на увеличен кредитен ръст и срив на лирата от последната година. Според предложението на основния закон разходите и приходите трябва да нараснат с по 25% от тази година, поддържайки годишния дефицит на стойности от малко над 80 млрд. турски лири (14,2 млрд. долара). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още