IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската икономика регистрира рекорден ръст през второто тримесечие

Потреблението на домакинствата остава един от основните двигатели на растежа

16:35 | 01.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Турската икономика е отбелязала силно възстановяване през второто тримесечие и записва рекорден ръст, след като се сви година по-рано в разгара на пандемията, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 21,7% на годишна база, което е най-високото ниво от началото на воденето на статистика през 1999 г. Средните прогнози на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, бяха за ръст от 21%. Сезонно изгладените данни показват повишение от 0,9% през последното тримесечие спрямо предходните три месеца.

Лирата продължи възходящата си инерция след публикуването на данните, като повиши стойността си с 0,3% спрямо долара и достигна най-високото си ниво от 11 юни насам.

Турската икономика се представя по-добре от повечето страни от Г-20 през второто тримесечие, след като се сви с 10,4% на годишна база след връхлитането на коронавируса. Миналата година Турция сдържа въздействието върху растежа с комбинация от понижаване на лихвите и подкрепени от държавата кредитни стимули, които повишиха потреблението, но това се случи за сметка на обезценяване на лирата и ускоряване на инфлацията. Икономиката Икономиката

Потреблението на домакинствата, което съставлява около две трети от икономиката, продължава да е един от основните двигатели на растежа. То е нараснало с 22,9% на годишна база.

Най-голям принос за растежа имат секторите на услугите и на промишлеността, които са нараснали със съответно 45,8% и 43,4% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година.

Така размерът на икономиката е набъбнал до 765,1 млрд. долара през второто тримесечие спрямо 741,1 млрд. долара при настоящи цени миналата година.

Износът се е повишил с 59,9% на годишна база, а вносът е нараснал с 19,2%.

Брутните фиксирани капиталови разходи – мярка за инвестициите на компаниите, са се увеличили с 20,3% на годишна база. Държавните разходи са отбелязали ръст с 4,2% след покачването с 0,7% през предходното тримесечие.

Водещите индикатори показват, че активността остава силна през третото тримесечие, като официалният индекс за икономическото доверие е на ниво над 100 пункта и показва оптимистични перспективи. Индустриалното производство е нараснало на годишна база за 13-и пореден месец през юни.

Седа Гюлер Мерт, главен икономист за Турция в Garanti BBVA, казва, че данните на компанията показват запазване на относително силно потребление, но търсенето на инвестиции се забавя, което означава продължаващо, но много бавно коригиране на вътрешното търсене.

„Предвид инерцията през последно време и по-добрите перспективи за глобалния растеж рисковете за ръста на БВП през 2021 г. се запазват дори за нашата консенсусна прогноза от 9%“, коментира тя в имейл.

Проблемът на Турция не е растежът, а инфлацията, смята Алваро Ортис, ръководител на анализите на големите данни в BBVA Research.

Стремежът на правителството за растеж през 2020 г. доведе до отслабване на валутата с 20%, а инфлацията на потребителските стоки остана двуцифрена. Най-голямото предизвикателство пред председателя на централната банка Шахап Кавджъоглу е да опита да възстанови стабилността на цените на фона на призивите на президента Реджеп Ердоган за понижаване на лихвите. Икономиката Икономиката

Централната банка запази ключовата лихва непроменена на ниво от 19% за пети пореден месец на фона на ускоряването на инфлацията до 18,95% през юли. Лирата загуби над 13% от стойността си спрямо долара от неочакваното назначаване на Кавджъоглу през март насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още