IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската инфлация изненадващо се забавя на фона на свито търсене

Това обаче изглежда няма да е достатъчно, за да се развържат ръцете на централната банка

15:34 | 03.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Неочакваното забавяне на турската инфлация през април трудно може да се нарече зелената светлина, която централната банка в страната очакваше, за да започне преустановяване на кризисните си политики, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са нараснали с 19,5% през април спрямо година по-рано, в сравнение с ръста от 19,7% през март. Най-вероятна причина за това е слабото търсене, което е компенсирало рекордните увеличения при цените на хранителните стоки, показват данни от петък. Средната прогноза на икономисти, допитани от Bloomberg, беше за ръст от 20,4%.

Данните не повлияха значително на цената на турската валута, като минути след 14:30 ч. стойността ѝ спрямо долара достига 5,9745 лири.

Днешните данни ще бъдат посрещнати с радост от гуверньора на централната банка Мурат Четинкая, който по-рано тази седмица заяви, че подобряването на ценовата динамика и продължаващото забавяне на икономиката ще компенсират увеличените цени на енергията и хранителните стоки по-късно през годината. Въпреки това едни стойности на основната инфлация около четири пъти по-високи от целта на централната банка и една валута под силен натиск трудно могат да се определят като причина по-евтини кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още