IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската инфлация се ускори до 17-месечен връх

Това означава, че Турция все още е подложена на натиск да държи стегната паричната си политика

13:02 | 03.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Нивото на инфлация в Турция продължава да расте и в началото на 2021 г. за четвърти пореден месец. През януари тя достига 14,97% – над пазарната прогноза за 14,68%. Това е и най-високото ѝ ниво от август 2019 г., като ускорението се дължи основно на повишението на цените при жилищното настаняване, водата, електричеството, газта и други горива, както и транспорта, съобщава tradingeconomics.com.

Това означава, че Турция все още е подложена на натиск да държи стегната паричната си политика, въпреки че новият управител на централната банка вече спечели одобрението на инвеститорите с увеличение на лихвите и обещания за повече строгост, посочва Bloomberg.

Слабата лира, както и рязкото увеличаване на кредитирането, подчертани от отрицателните реални лихвени проценти, поддържаха инфлацията двуцифрена през цялата минала година. Това накара управителят на Турската централна банка Наджи Агбал да увеличи основната лихва в страната до 17% от идването си на поста през ноември.

„Макар инфлацията отново да надвиши прогнозите, е по-лесно за пазара да приеме тази неприятна изненада заради твърдото обещание на гуверньора Агбал за запазване на лихвените проценти високи за дълго време“, посочва стратегът на Rabobank Пьотър Матис. Без неговият ангажимент лирата – която остава относително стабилна след публикуването на данните на ниво от 7,1625 лири за долар – би поевтиняла, допълва той.

Също така турската статистическа агенция увеличи и тежестта на храните и неалкохолните напитки в своята инфлационна кошница на 25,94% от досегашните 22,77%.

Турската централна банка усили притесненията за бъдещия ръст на цените във вторник с редовното си писмо до правителството, в което обяснява защо инфлацията се е отклонила от целта си през 2020 г. Сред факторите са местното търсене, валутния курс на лирата, нарастващите международни цени на суровините и ограниченията на доставките. Те „продължават да засягат ценовото поведение и инфлационните прогнози неблагоприятно“, казват от регулатора.

По-рано миналата седмица Агбал заяви, че ще поддържа стегната парична политика, докато не бъдат изпълнени целите за инфлация през 2023 г. – обещание, което цели да облекчи страховете, че ще намали лихвите преждевременно, както направи неговият предшественик.

Следващата среща на ръководството на централната банка за определяне на лихвите е на 18 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още