IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската инфлация се забавя до едногодишно дъно през юни

Това е и най-ниският темп на увеличение на потребителските цени в страната от юни миналата година

11:46 | 03.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Годишната инфлация в Турция се забавя до 15,72% през юни – значителен спад спрямо 18,71%, отчетени през предходния месец, и малко под пазарните очаквания за 15,74%.

Това е и най-ниският темп на увеличение на потребителските цени в страната от юни миналата година. Основната причина е забавяне в поскъпването на храните и безалкохолните напитки, транспорта и жилищното настаняване, съобщава tradingeconomics.com.

Ръстът на инфлацията в Турция се забавя за трети пореден месец през юни.

През изминалия месец храните са поскъпнали с 19,2% от 28,4% месец по-рано. Това остава под прогнозите на централната банка в страната за 16% годишно увеличение.

Забавянето при инфлацията в сектора на хранителните продукти може да се обясни с някои сезонни фактори, посочва Bloomberg. В същото време продължават и усилията на правителството да поддържа по-ниски цените на храните, използвайки глоби, предупреждения и държавни отстъпки. Въпреки това през първото тримесечие ускорението на потребителските цени поддържа темп от около 30%.

Подобрение се наблюдава и при базовия инфлационен индекс, който не включва волатилни компоненти като злато, хранителни продукти и енергия. Инфлацията, изчислявана на този принцип, намалява с 14,9% от 15,9%.

Цените на производител нарастват годишно с 25% през юни спрямо 28,7% през май, което показва, че производството и услугите продължават да предават по-високите си разходи заради поевтиняването на лирата към потребителите.

След публикуването на данните лирата поскъпна, но по-късно цената ѝ отново отслабна до 5,6454 лири за долар минути след 11 ч. българско време.

Ускорението на турската инфлация от миналата година започна през юни, като обезценяването на лирата даде тласък на увеличението на цените. Представянето на валутата обаче се подобри значително - от началото на май тя е най-добре представящата се в света.

Силата на импулса за забавяне на инфлацията би могла да доведе до намаляване на лихвените проценти на следващата среща на централната банка след малко повече от три седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още