IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската инфлация се забавя за първи път от октомври

Основната инфлация, която изключва волатилни компоненти като хранителни стоки и горива, обаче отбеляза ръст през март до 10,5% - най-големият скок от август

17:14 | 03.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Турската инфлация се забавя за първи път от октомври насам, след като най-лошото тримесечие за цената на петрола успя да компенсира някои поскъпвания на стоки и услуги в страната, докато се наблюдава забавена икономическа активност заради коронавируса.

Потребителските цени са нараснали с годишен темп от 11,86% през март, което е забавяне спрямо 12,4% през февруари, показват официални данни, публикувани в петък. Тази стойност е и най-ниската от декември насам, когато годишната инфлация бе 11,84%, съобщава Тradingeconomics.

Турските власти в момента са заети с подготвянето на отговор срещу коронавирусната криза в подкрепа на икономиката, съобщава Bloomberg. Допълвайки стимулите на правителството, гуверньорът на Турската централна банка Мурат Уйсал намали с процентен пункт основната лихва до 9,75% и обяви мерки за стимулиране на ликвидността, както и ускоряването на покупките на държавен дълг.

„Инфлацията ще се задържи около нивото от 10% за известно време, тъй като Турската централна банка наистина не полага значителни усилия да се бори с нея“, посочва Тимъти Аш, стратег на Bluebay Asset Management.

Ценовият натиск не показва признаци за осезаемо облекчение. Основната инфлация, която изключва волатилни компоненти като хранителни стоки и горива, отбеляза ръст през март до 10,5% - най-големият скок от август.

От началото на годината лирата отслабва с 11% спрямо долара, като обезценяването изостава значително от това на други развиващи се пазари като Бразилия или Южна Африка. Държавните банки в Турция продължават да стимулират месната валута, като продават долари  и подхранват законовите промени, които правят по-трудно за инвеститорите за залагат срещу лирата.

Тъй като търсенето се свива заради коронавирусната пандемия, валутните ефекти върху цените ще са по-ограничени, посочва икономистът на Garanti BBVA Securities  Седа Гюлер.

Поевтиняването на суровия петрол позволи на властите да намалят цените на бензина и дизела през март. Годишната инфлация на горивата намаля до 9,8% от 15,5% през февруари. Турция е нетен вносител на петрол.

Уйсал, който прогнозира, че ръстът на цените ще започне да се забавя от второто тримесечие и ще намалее до едноцифрен процент през втората половина на годината, почти, че със сигурност ще продължи цикъла на облекчения, който започна с назначаването му през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още