Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Турската лира достигна ново рекордно дъно спрямо долара

Лирата се обезцени с до 3,2% до цена от 7,2775 лири за долар. По-късно валутата успя да компенсира част от поевтиняването

Турската лира достигна ново рекордно дъно спрямо долара

Снимка: Bloomberg L.P.

Турската лира се срина до рекордно дъно спрямо долара в четвъртък, след като намесата на държавните банки не можа да успокои инвеститорите.

Лирата се обезцени с до 3,2%, достигайки цена от 7,2775 лири за долар. По-късно валутата успя да компенсира част от поевтиняването, достигайки цена от 7,2551 лири за долар или понижение от 2,9% минути след 14:30 ч. българско време.

Предишното абсолютно дъно на валутата бе отбелязано през май тази година. В същото време разходите за гарантирането на държавните ценни книжа на страната в случай на фалит достигнаха до най-високото си ниво от три месеца. От своя страна основният индекс на турската фондова борса BIST 100 отписва 3,4% и е един от най-зле представящите се сред конкурентите си на развиващите се пазари.

В основата на спънките за турската валута са притесненията за нивото на резервите на страната, както и агресивният цикъл на парично облекчение, който предизвика отлив на чуждестранен капитал. С увеличаването на натиска върху валутата властите се облягат на държавните банки за подпомагане на лирата с продажби на долари, вместо да увеличат лихвените проценти или да ограничат кредитирането.

Централната банка съкращава лихвените проценти в рамките на девет последователни месеца от юли 2019 г. насам, преди да спре съкращенията за два поредни месеца. В същото време стимулирането на кредитирането и инжектирането на ликвидност чрез изкупуване на държавни облигации също оказаха ефект.

Според анализатори на Goldman Sachs Group Inc. и Oxford Economics увеличаването на лихвите може да се окаже наложително в скоро време. Като се вземе предвид и инфлацията, турските официални лихвени проценти са едни от най-ниските в света, като последната година са под нулата.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
дядя Вова до: arbeitmachtfrei
преди 5 месеца
Анджък :)
0
 
5
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
алтъни, аркадаши, алтъни...

Още от Новини
Възстановяването на Германия от пандемията ще бъде по-бавно от очакваното