IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира губи позиции след отстраняването на управителя на централната банка

Доходността по десетгодишните държавни турски облигации достигна до 16,8%, нареждайки я сред най-високите на развиващите се пазари

15:10 | 08.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската лира се обезцени, след като президентът Реджеп Тайп Ердоган уволни управителя на централната банка, а това подхранва опасенията, че финансовата институция може да разхлаби паричната политика твърде бързо, съобщава Bloomberg.

Валутата на страната поевтиня с 1,9% спрямо долара, като волатилността на лирата е най-висока от началото на май. Основният борсов индекс в Истанбул претърпя най-големия си спад от близо месец.

Доходността по десетгодишните държавни турски облигации достигна до 16,8%, нареждайки я сред най-високите на развиващите се пазари.

Ердоган изненада инвеститорите, когато уволни в събота Мурат Четинкая, подкопавайки независимостта на централната банка броени седмици преди поредното решение, свързано с паричната политика на страната. Заместникът на Четинкая ще поеме поста на управител на банката.

Според официален представител Ердоган е казал на депутатите от управляващата партия, че политиците и бюрократите трябва да застанат зад убеждението му, че по-високите лихвени проценти предизвикват инфлация. Той също така е заплашил, че ще има последици за всеки, който се противопостави на икономическата политика на правителството.

„Всички знаем кой в момента контролира паричната политика“, коментира Уин Тин, ръководител Валутна стратегия в базираната в Ню Йорк компания Brown Brothers Harriman & Co.

Лирата отслабна до 5,7385 долара, докато индексът Borsa Istanbul 100 загуби 1,1% от стойността си.

В разпространеното писмено изявление от страна на новия управител на централната банка Мурат Уйсал се казва, че ще бъде провеждана независима монетарна политика, фокусирана върху постигането на стабилност на цените. Въпреки това изявление критиците смятат, че този ход отново показва, че Ердоган упражнява пълен контрол върху монетарната политика и Турция ще преживее период на бързо намаляване на лихвения процент. 

Движение на двойката долар/турска лира от началото на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още