IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира остана стабилна въпреки премахването на Анкара от програмата за F-35

Реакцията от страна на САЩ е заради закупуването на руските ракетни системи С-400

11:02 | 18.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската лира остана стабилна в четвъртък, въпреки че САЩ премахна Анкара от програмата за изтребителите F-35 заради закупуването на руските ракетни системи С-400, съобщава Ройтерс.

Тази сутрин един долар се разменя за 5,6860 лири, което е почти без промяна спрямо вчерашните нива от 5,6840 лири за долар. За последните шест месеца доларът е поскъпнал с 6,7% спрямо турската валута.

Валутата на Турция беше засегната през тази година от заплахите на Вашингтон, че ще наложи санкции на съюзника си в НАТО, ако страната купи руските ракетни системи.

Според един от икономистите от TEB Yatirim/BNP Paribas изявлението на Пентагона в сряда относно премахването на Анкара от програмата F-35 е по-умерено от очакваното, като е използван положителен език и е посочено, че САЩ ще продължат да си сътрудничат с Турция във военната сфера, като вземат предвид ограниченията, свързани с покупката  C-400.

Инвеститорите в Турция сега са фокусирани върху очакванията за намаляване на лихвените проценти.
По-рано този месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган, самоопределил се като враг на високите лихвени проценти, уволни управителя на централната банка Мурат Четинкая. Причината за уволнението е, че „не е спазил указанията за лихвените проценти“.

В първите си коментари, след като беше назначен, новият управител на Турската централна банка Мурат Уйсал сигнализира за понижение на лихвените проценти, като подчерта, че банката има място за маневриране в своята парична политика.

„По-слабите движения в посока надолу на лирата се дължат на по-слабо вътрешно търсене на долари и несигурността около очакваното понижение на лихвения процент от страна на централната банка на 25 юли“, смятат от TEB Yatirim/BNP Paribas.

Според икономисти притеснително би било всяко намаляване на лихвите с повече от 400 базисни точки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още