IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира отново потъва след двуседмична пауза

Валутата е загубила около 38 процента от стойността си през тази година

17:36 | 27.08.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската лира отново отбеляза спад спрямо долара, след като турските пазари подновиха днес търговията след едноседмичната ваканция за празника Курбан байрам, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Турската лира се обезцени с 3,5 процента в понеделник и се търгуваше на равнище от около 6,22 лири за долар. 

Националната валута загуби около 38 процента от стойността си тази година на фона на безпокойства на инвеститорите от икономическата политика на президента Реджеп Тайип Ердоган и на дипломатическия и търговски спор между Анкара и Вашингтон.

САЩ наложиха санкции на двама турски министри и обявиха, че увеличават митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция заради разногласия, свързани със задържането на американския пастор Андрю Брънсън.

В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви бойкот на всички видове американска електроника и повиши митата за 22 вида продукти и стоки, внасяни от САЩ. Пастор Брънсън, съден от турски съд по обвинения в тероризъм и шпионаж, бе преместен под домашен арест миналия месец, след като прекара близо две години в затвора, но фактът, че не бе освободен, повиши напрежението.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 5 години
пълнят го с акциз на горивата, които са оцветени специално срещу измами
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 17
Иван Митев
преди 5 години
Съществената причина за развитието на икономическата криза в Република Турция е наличието на местна проява на разпространена в света неправилност Централната банка да прилага парите без необходимата защита от кризи.Сегашната икономическа криза в Република Турция може да бъде прекратена до 2 часа време след като се прекрати най-същественият фактор за кризата в Република Турция. Този фактор е, че Турската централна банка прилага турската лира без необходимата защита срещу щети от парите.Устойчивото спасение на Република Турция е възможна само чрез прилагането на необходимата защита срещу щети от парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
mrynmryn
преди 5 години
Аз се чудя, като там масово не се издават касови бонове, как се пълни тая хазна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 55 rate down comment 7
popo323
преди 5 години
Не е особена трагедия , сега като запалят на площада 15 -те милиарда долапа от Катар ще скочи , та ще се надскочи дори .Защото с палене с еднодоларови банкноти , дето не се знае дали дори са истински , тая работа не става . *** народ като цяло са турците , ниско грамотен и напълно объркан от религията , не случайно ,дори в Истанбул имами вият по високоговорители през няколко часа , не може да се спи нормално и през нощта ! Промиват им мозъците с тази религия и по простите се подават напълно !Мислят че като запалят няколко долара и телевизията снима ще впечатлят някого , ще паднат всички от възхита по диктатора-терорист Ердоган ! Ориенталски манталитет от Анадола , простолюдието им е ужасно изостанало благодарение на пропадналата им религия . Палим доларчета и викаме Аллах акбар и всичко цъфти ! Ама на практика икономиката им с този ислямизиран бандит е обречена .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още