IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира отстъпва след потвърждаването за газовото находище

Акциите в Анкара също са под натиск, защото пазарите са очаквали по-голямо находище

19:07 | 21.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg</p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турската лира пое надолу, след като турският президент Реджеп Ердоган съобщи подробности за откриването на находище на природен газ в Черно море. Доларът се повиши с 0,6 процента до 7,3380 лири, предава Bloomberg. 

Ердоган обяви, че в Черно море са открити 320 милиарда кубически метра газ. Има и улики за други находища в региона. Сега страната започва да планира разработването и експлоатацията - с цел производство от 2023 година.

Акциите в Анкара също попаднаха под натиск. Според търговците пазарите са били незадоволени, тъй като се е очаквало двойно по-голямо количество на природен газ. В сряда Ердоган обяви, че иска да съобщи „добри новини“ в петък, с които Турция навлиза в „нова ера“. 

Турският енергиен експерт Неджет Памир заяви, че е твърде рано да се посочи надеждно размерът на находището. „Това ще отнеме месеци работа“. Високите очаквания могат да завършат с разочарование, отбеляза той. 

Предвид липсата на собствени енергийни резерви Турция трябва да внася сериозно количество енергийни източници, за да задоволи търсенето. Страната е един от най-големите клиенти за руския природен газ.

С новите находки Турция евентуално би могла да покрие част от собствените си нужди, заяви пред Handelsblatt Симон Шулте от Института за енергетика към Университета в Кьолн. „На първо място, обаче, въпросът е колко ще струва разработването и добивът на газ? В Черно море това е трудно “, заяви Шулте. Той се позова на голямо румънско находище през 2012 г. То все още не е напълно разработено. 

Информационната агенция Ройтерс научи от вътрешни източници, че количеството газ е достатъчно, за да отговори на нуждите на Турция за 20 години.

Ердоган обяви също така, че ще продължи противоречивото сондиране в Средиземно море. Заради него между Гърция, ЕС и Анкара се разгоря сериозен спор по този въпрос. Ердоган каза, че няма да си почине, докато Турция не стане нетен износител на енергия. 

Преди официалното съобщение източници, запознати със случващото се, съобщиха за голямо находище, който може да помогне на Анкара да намали зависимостта си от вноса на енергия. След това турската национална валута първоначално тръгна нагоре.  

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още