IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира падна до най-ниската си стойност от октомври

Спекулациите за нови избори в Истанбул и неясен ход от страна на турската централна банка тежат над валутата

16:30 | 06.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Спекулациите за повторение на местните избори в Истанбул тежат на турската валута. Един долар струва повече от шест лири този понеделник за първи път от октомври. 

„Основната тема за инвеститорите в момента е дали изборите ще бъдат повторени, или не," казва анализаторът Бесте Наз Сулу от фонда на активи Gedik Investment, цитирана от Ройтерс.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за ново гласуване, защото твърди, че има нередности. Републиканската народна партия (РНП) бе обявена за победител на изборите на 31 март с победа от 0,2 пункта над кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). 

Възможността за повторно провеждане на общинските избори от март в най-големия мегаполис на Турция - където управляващата партия претърпя поражение – силно обременява лирата. Инвеститорите твърдят, че повторните избори биха могли да доведат до възобновяване на политическото напрежение, да засегнат провалената демократична позиция на страната и да предвещаят популистки мерки, които допълнително да забавят ключовите структурни реформи, необходими за подпомагане на икономиката, коментира Bloomberg.

Увеличаващата се несигурност сред турските инвеститори е предизвикана и от повишаващата се инфлация. Въпреки че увеличението на цените през април беше малко по-ниско от очакваното от анализаторите един неясен ход от страна на турската централна банка от последните дни предизвика нервност сред инвеститорите, пояснява анализаторката Тата Гоше от Commerzbank. 

В края на април турската централна банка остави основния лихвен процент в размер на 24% по време на заседанието си за лихвените проценти и обяви също така, че не обмисля по-нататъшно увеличение.

Най-висшият избирателен орган на страната трябва да се произнесе още в понеделник по искане на управляващата партия за ново гласуване. Валутата накратко поведе по спад валутите на  нововъзникващите пазари, преди да свие спада си.

Лирата се обезцени с 1,3% до 6,0405 за долар, докато инвеститорите очакват решението за вота.

Турция е в икономическа криза. Между октомври и декември 2018 г. брутният вътрешен продукт спадна с три процента на годишна база. Лирата загуби около 30% от стойността си през миналата година. От началото на 2019 г. валутата загуби 11 на сто от стойността си.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 4 години
Турция страда от местната проява на разпространения в света грешен начин за работа на централната банка.До 2 часа време турската криза ще е прекратена, след като се подобри начинът на работа на Турската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още