IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира пое глътка въздух

Промените в турската политика повлияха и върху курса на валутата

13:29 | 10.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Reuters</em></p>

Снимка: Reuters

Турската лира поскъпна във вторник спрямо долара, след като в понеделник претърпя най-големия си спад от опита за преврат през 2016 г. насам, след като някои инвеститори оценяват спада за прекомерен.

По-рано през деня местни инвеститори са продали близо 700 млн. долара, твърди базиран в Истанбул и пожелал да остане анонимен търговец. Това помогна на турската лира да удължи възстановяването си, започнало със старта на азиатската сесия. Валутата поскъпна с 1,8 процента, след като в понеделник отчете спад с 3 процента, информира Bloomberg. 

Лирата понесе тежестта от разпродажбите на нововъзникващите пазари през тази година на фона на опасенията за глобалната търговска война и факта, че турски политици, начело с президента Реджеп Тайип Ердоган не са подготвени да представят икономически стимули, което разшири инфлацията и разшири дефицита по текущата сметка.

Въпреки че тези страхове се засилват, след като Ердоган смени финансовия министър Мехмет Шимшек със своя зет Берат Албайрак, някои инвеститори намират турската валута за сравнително евтина. Лирата е определяна и като една от най-доходоносните и валути на развиващите се пазари, след като Турция повиши лихвените проценти с 500 базисни пункта от април насам. Доходността по едномесечните облигации надхвърля 0,9 процента, което е двойно спрямо средностатистическото равнище на основните валутни двойки.

Тази сутрин в 10:12 часа турската лира беше с 0,7 процента по-скъпа - до 4,7017 лири за долар, след като по-рано тя достигна ниво от 4,6460. 

Доходността по местните десетгодишни облигации се повиши с 12 базисни пункта до 17,19 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още