IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира поетинява до най-ниското си ниво от миналия декември

Повечето икономисти са в очакване централната банка на страната да запази лихвите без промяна

11:37 | 26.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Stringer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stringer/Bloomberg

Турската лира поетинява до най-ниското си ниво от миналия декември, докато инвеститорите са в очакване на заседанието на централната банка на страната, което предстои да приключи по-късно през деня в четвъртък, съобщи Ройтерс.

Очакванията са регулаторът да задържи лихвата на ниво от 14% въпреки рекордната инфлация в страната и продължаващото поевтиняване на националната валута.

Турската лира изтрива близо 20% от стойността си тази година на фона на поевтиняването с 44% миналата година, което се дължи основно на кризата от декември при валутата, породена от нетрадиционните лихвени понижения във втората половина на 2021 г.

Към 11:25 ч. българско време един щатски долар се обменя срещу 16,3977 турски лири.

Всички 15 икономисти, анкетирани от медията, прогнозират, че турският регулатор ще остави параметрите на паричната си политика без промяна. Някои смятат, че ще се наложи банката да повиши лихвите преди края на годината, като се има предвид продължаващият натиск върху лирата, покачващите се цени и лихвените увеличения от други страни.

Двуцифрената инфлация в страната изтри спестяванията на турците. Миналия месец покачването на цените достигна връх от близо 70%, водено от поскъпналите енергия и храни, като очакванията са то да продължи на фона на поевтиняващата лира.

"Централната банка няма наистина свободата да увеличава лихви. Всъщност, ако не беше постояният натиск в посока поевтиняване на лирата, банката може би вероятно щеше да намали лихвите", написаха експерти от Commerzbank в своя бележка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още