IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира поевтинява заради напрежението в Сирия*

Валутата загуби 36% от стойността си за две години след валутна криза през 2018 година

14:04 | 11.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Турската лира отслабна с около 0,6% спрямо долара във вторник, тъй като инвеститорите стават все по-загрижени за ескалацията на напрежението между сирийските правителствени сили и турските сили в северозападна Сирия, информира Ройтерс.

Петима турски войници бяха убити при обстрел от подкрепяните от Русия сирийски сили в понеделник. Това бе втората смъртоносна атака срещу турските сили в сирийската провинция Идлиб в рамките на една седмица.

Турската валута се търгува на ниво от 6,04 лири за долар във вторник. За сравнение: в понеделник доларът се разменяше за 6,0075 лири.

„Загрижеността за засиленото военно участие на Турция в Сирия нараства“, заяви Джейсън Тюви, старши икономист в Capital Economics.

„Най-новите развития със сигурност предизвикват опасения, че напрежението ще продължи да се разраства“, каза той и добави, че усилията на правителството за изкуствено поддържане на лирата „в крайна сметка ... ще се окажат безполезни“.

Турските държавни банки са продали десетки милиарди долари през последната година, за да стабилизират лирата, която загуби 36% от стойността си за две години след валутна криза през 2018 година.

„Като се имат предвид ниските валутни резерви на Турция и големият външен дълг на страната, курсът на лирата просто изобщо не може да бъде поддържан“, каза Тюви.

Турската валута поевтиня до ниво от 6,05 лири за долар в петък. Това бе най-ниската и стойност от края на май насам.

На Истанбулската фондова борса индексът XU100 се понижава 0,11%, докато банковият бенчмарк XBANK отчита спад от 1,32%.

*Информацията е актуална към 13:53 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още