IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира поскъпна след решението на централната банка да запази лихвите

Основната лихва остава без промяна за пети пореден месец въпреки призивите на Ердоган за намаляване

17:40 | 12.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Турската лира поскъпна, като поведе по ръстове сред конкурентите на развиващите се пазари, след като централната банка на Турция запази основния си лихвен процент, като се противопостави на призивите на президента Реджеп Тайип Ердоган за намаляване, съобщи Bloomberg.

Валутата поскъпна с 1,2%, след като Комитетът по парична политика запази едноседмичната репо лихва на ниво от 19% за пети месец, както прогнозираха всички 20 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Решението успокои търговците, които бяха загрижени, че централната банка ще се поддаде на политически натиск и ще намали разходите по заеми въпреки влошената перспектива за инфлация. Повишаването на потребителските цени се ускори до 18,95% през юли, като на практика заличи реалната лихва на Турция.

Базовият лихвен процент „ще продължи да се определя на ниво над инфлацията, за да се поддържа силен дезинфлационен ефект, докато показателите не посочат траен спад на инфлацията и средносрочната цел от 5% не бъде изпълнена“, заявиха от централната банка.

лира лира

И все пак този ход поставя гуверньора Шахап Кавджъоглу в евентуален сблъсък с президента, който поддържа неортодоксалното мнение, че по-високите лихвени проценти подхранват потребителските цени и се стреми към по-ниски разходи по заеми, за да стимулира растежа. Ердоган уволни трима от предишните управители на банки.

„Тъй като анализаторите очакват инфлацията да продължи да расте, предстоящите срещи на Комитета ще продължат да представляват риск за търгуващите с лири“, каза Саймън Харви, старши валутен анализатор в Monex Europe в Лондон.

лира лира
Валутата се е обезценила с около 16% от назначаването на Кавджъоглу през март, което усложнява повишаването на потребителските цени, предизвикани от слаба лира, повишаване на цените на суровините и суша, която се отразява зле на реколтата.

Турската лира поскъпва с 0,85% прямо долара малко след 16:30 часа българско време, след като отслабна с повече от 4% през изминалата седмица до минимума от 8,6815 лири за долар в сряда, подтикнат от последните призиви на Ердоган за по-ниски разходи по заеми.

„Облекчаващият цикъл е малко вероятно да започне преди края на тази година, когато изглежда, че инфлацията ще се забави рязко, тъй като последиците от предишните спадове в лирата започват да отслабват“, каза Джейсън Туви, старши икономист за развиващите се пазари в Capital Economics, добавяйки, че инфлацията вероятно ще остане висока на ниво от 18-19% през следващите няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още