IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tурската лира пропадна до ново историческо дъно

Валутата продължава да е под натиск въпреки последните усилия на централната банка за стабилизиране

16:33 | 24.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Tурската лира пропадна до ново историческо дъно

Турската лира спадна до ново рекордно дъно спрямо долара в петък в отражение на пазарното разочарование от последните усилия на централната банка за стабилизиране на валутата и политическата несигурност в навечерието на парламентарните избори през юни.

Валутата увеличи загубите си с повече от 1% до 2,7300 спрямо долара, след като по-рано през търговията удари историческия максимум от 2,7408 за долар.

Лирата се намира под натиск през тази година на фона на по-значителните разпродажби в нововъзникващите пазари с оглед на очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще започне повишаване на лихвените проценти по-късно тази година. Подобен ход би довел до изтегляне на капитали от високорисковите активи в развиващите се икономики.

Същевременно валутата страда и от политическия натиск върху централната банка за по-свободна парична политика и мнението, че регулаторът не прави достатъчно, за да подкрепи покупателната сила на паричното средство. Турската лира е изгубила 17% спрямо долара от началото на тази година, което я прави най-лошо представящата се валута сред развиващите се пазари.

"Турската лира изглежда ще бъде под постоянен натиск за отслабване в навечерието на изборите, което е отражение на несигурния изход от тези избори", заяви Тимъти Аш, ръководител на звеното за нововъзникващи пазари в Standard Bank PLC в Лондон, цитиран от The Wall Street Journal. "Централната банка всъщност не прави достатъчно, за да се спре тенденцията на безпокойство на пазара... Банката не е склонна да действа, за да затегне политиката, тъй като растежът е слаб, а изборите са надвиснали и тя все още помни правителствeния натиск за по-свободна, но не по-строга политика".

По-рано тази седмица централната банка запази всички лихвени проценти за втори пореден месец, но промени някои от инструментите на паричната политика в подкрепа на лирата. Регулаторът покачи ставката по изискванията за резервите в лири с 50 базисни пункта. Освен това централните банкери свиха едноседмичния проценти по депозитите в чужда валута: за долара до 4% в сравнение с 4,5%, а за евро – до 2% от 2,5%, считано от 24 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още