IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира удари 4-месечно дъно преди президентските избори

Бенчмаркът Borsa Istanbul изтри 1,5% поради очакванията за понижение на кредитния рейтинг на страната

22:22 | 06.08.14 г.
Турската лира удари 4-месечно дъно преди президентските избори

Турската лира спадна до повече от 4-месечно дъно вследствие на бягството от риск поради кризата в Украйна и в навечерието на президентските избори в неделя.

Валутата на Турция поевтиня до 2,1587 за един щатски долар, смъквайки се до най-ниското си ниво от 30 март. USD/TRY затвори сесията във вторник при 2,1463, припомня Ройтерс.

Същевременно водещият индекс в страната Borsa Istanbul 100 изтри 1,5% до 79 432,33 пункта. Доходността по 10-годишните турски държавни облигации пък се повиши до 9,62% от 9,41% във вторник.

Ислямският кредитор Bank Asya отчете ръст от повече от 4 на сто, след като турският вицепремиер Али Бабаджан заяви, че държавната Ziraat Bank може да го закупи. Ходът е част от усилията на правителството да притежава всички местни ислямски кредитори.

Бабаджан каза също в телевизионно интервю, че кабинетът не е получил никакви сигнали във връзка с преразглеждането на турския рейтинг от агенция Moody's. Спекулациите бяха предизвикани от министъра на икономиката Нихат Зейбекчъ, който посочи по-рано през седмицата, че има "негативно очакване" за предстоящото в петък преразглеждане на рейтинга.

Зейбекчъ поднови обаче призива си за намаляване на лихвените проценти въпреки последните данни, показващи упорито висока инфлация. По този начин правителството отново постави под натиск Турската централна банка, която се бори да защити своята независимост.

"В края на август Централната банка вероятно ще понижи за четвърти пореден път лихвите под натиска на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган, за да се стимулира растежа, макар и по този начин да се засили инфлационния риск", посочиха експертите от Nordea Bank.

"Голямата нужда от външно финансиране на Турция, в съчетание с перспективата за затягане на монетарната политика на Федералния резерв на САЩ), ще ограничи притока на капитали, което ще натисне надолу лирата", добавиха експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още