IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира удари рекордно дъно спрямо долара

Централната банка на страната изразходва валутните си резерви с по-бързи темпове, отколкото всяка друга централна банка на нововъзникващ пазар

13:22 | 07.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Kerem Uzel/Bloomberg</p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Стойността на турската лира достигна рекордно дъно спрямо американския долар, след като трейдърите интерпретираха коментари от страна на членовете на Федералния резерв като евентуален отказ от въвеждането на суап линия, която да смекчи изчерпващите се резерви на Анкара, информира Ройтерс.

Минути преди 13:30 ч. българско време турската валута поевтиня до 7,2527 лири за долар - под предишния рекорд, достигнат по време на валутната криза в страната от лятото на 2018 г. От началото на тази година лирата е поевтиняла с около 18% под натиска на пандемията от COVID-19.

Отправяйки се към втората си рецесия за по-малко от две години, Турция поиска от Федералния резерв на САЩ и други централни банки достъп до средства, тъй като собствените й нетни валутни резерви са спаднали от 40 милиарда долара до близо 25 милиарда долара от началото на тази година.

Запитан дали Фед ще разшири суап линиите си с Турция и други нуждаещи се страни, управителят на клона на Фед в Ричмънд Томас Баркин каза, че централната банка вече има такива линии със страни, които имат „взаимно доверие“ със САЩ и изповядват най-високите кредитни стандарти.

Инвеститор в чуждестранна валута заяви, че тези коментари са помогнали за отслабване на турската валута. „Смятаме, че натискът върху лирата ще продължи в краткосрочен план", заяви трейдърът.

В разговор с инвеститори в сряда финансовият министър на Турция Берат Албайрак защити политиките на Анкара за разпродажба на валута, заявявайки, че турските резерви са повече от адекватни.

Той също така каза, че е оптимист по отношение на сключването на сделка за суап линия за финансиране в чуждестранна валута. Но инвеститорите се опасяват, че Турция може да изпита сериозни трудности, преди да се справи с паричната криза.

„Вече сме с единия крак във валутна криза“, каза Кристиан Маджо, стратег в TD Securities. Централната банка на Турция изразходва валутните си резерви с по-бързи темпове, отколкото всяка друга централна банка на нововъзникващ пазар.

Според анализаторите спадът в резервите на централната банка се дължи до голяма степен на финансирането й на интервенции на държавни банки в опит за стабилизиране на лирата. От друга страна през тази година Турция се сблъсква със сравнително високите разходи за външен дълг от 170 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
A, Реджи, що от американците искаш суап линия, бе?Нали им се дървеше, обясняваше колко си независим, велик и голям?Нали поръчва тенекии от Пyтя, въпреки, че те предупредиха?!Ми сега ходи при *** да ти даде суап линия в тапетни рубли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още