IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира заличава ефекта от вдигането на лихвите

През тази година турската лира се обезцени с около 40% спрямо щатския долар поради притеснения за нарастващ авторитаризъм от страна на президента Ердоган

14:16 | 18.09.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската лира се намира под натиск от продажби за трета поредна сесия на търговия, заличавайки голяма част от печалбите, които успя да реализира миналия четвъртък, когато Централната банка на Турция повиши изненадващо агресивно основната си лихва с 6,25% до 24%, посочва БНР.

В началото на търговията във вторник щатският долар поскъпва с 0,66% към 6,3500 турски лира, а еврото – с 0,68% към 7,46 лири, като и двете водещи валути достигнаха петдневни върхове, заличавайки почти напълно тяхната рязка обезценка с около 3% след решението на ТЦБ да вдигне основната си едноседмична репо лихва много по-силно от очакванията на финансовите пазари в опит да подчертае своята независимост. 

За подновеното понижение на турската лира влияние оказват коментари от понеделник на президента Реджеп Ердоган за в-к "Хюриет", в който той призова за разследване на ролята на най-голямата опозиционна партия – Републиканската народна партия (CHP), в банката Isbank с оглед на факта, че членове на CHP притежават над 28% от пакета акции в най-големия турски кредитор. Тези негови коментари предизвикаха солиден спад на акциите на Isbank и на целия банков индекс на борсата в Истанбул в началото на новата седмица.

"В същото време продължава търсенето на чуждестранна валута от местните жители", посочи пред Ройтерс местен анализатор, пожелал анонимност, и добави, че на пазарните участници предстои да заемат изчаквателна позиция преди обявяването на средносрочната икономическа програма на правителството в четвъртък (20-и септември).

"Ако лирата остане в настоящите нива, това ще създаде усещането, че агресивното увеличение на лихвения процент от страна на ТЦБ е било неефективно и това може да доведе до по-нататъшна обезценка", посочи същият анализатор.

Трябва да се има предвид, че през тази година турската лира се обезцени с около 40% спрямо щатския долар поради притеснения за нарастващ авторитаризъм от страна на президента Ердоган, както и опасения относно независимостта на централната банка. Дипломатическият скандал със Съединените щати преди време доведе до допълнителен натиск върху турската валута.

Междувременно Турската централна банка ще увеличи от 21-ви септември лихвения процент, платим за задължителните банкови резерви, съобщиха във вторник банкери, цитирайки изявление, изпратено от ТЦБ до кредитните институции. Те също така посочиха пред Ройтерс, че решението ще насърчи банките да държат задължителните си резерви в турски лири.

Това представлява нов опит на Централната банка да подкрепи местната валута, след като през миналата седмица тя повиши основния си лихвен процент с цели 625 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
power grid
преди 5 години
То тая работа ако ставаше с дигане на лихвите ха ха ха.Всеки който иска да води война трябва да бъде вразумен.Една хиперинфлация и изтегляне на инвеститорите от Турция ще я върнат 200г назад и тя няма да бъде заплаха за кас.Същото трябва и с Русия и САЩ там и ураганите трябва да помагат.Ако бях Бог всеки посегнал да се бие да убива да изнасилва веднага бих му преправил софтуера че да се на..*** и да ходи по улиците ката си клати главата и си бие кльопи на ушите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
red6
преди 5 години
24% и отнове сме там, където бяхме преди 2 седмици - евалата. Или по-скоро "чаламба". Явно се вижда, че проблема далеч далеч не е само във лихвените проценти и евтините кредити. Не може да се живурка само на евтини кредити в доларес и евро от вън.Сега реално какво става - в опит да спасят, тия дето са се нагювичили с кредити в чуждестранна валута, преместиха тежестта към тези в местна валута. Обаче за седмица две и кредитите във чуждестранна пак са на същото дередже, докато вече са нахендрени и в лирите. Разкошно. Едни си имат Жан, други Rдоги. П.с. жалко за образованите и мислещи турци - те са голямата жертва на популизма и наивността на други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
data
преди 5 години
Спомням си навремето как Жан Виденов и Д. Костов вдигана неистово лихвите с цел да удържат лева и след всяко вдигане той потъваше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още