Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Турският бизнес започва да се поддава на влиянието на коронавируса

Индексът на настроенията през март спада с най-много след финасовата криз от 2008 г.

Турският бизнес започва да се поддава на влиянието на коронавируса

Снимка: Bloomberg

Доверието на турските производители в икономиката на страната се понижи с най-много след глобалната финансова криза от 2008 г. през март. Това е първия ключов показател, отразяващ влиянието на коронавируса върху местния бизнес, информира Bloomberg.

С 44 загинали и близо 1900 заразени, перспективите на производителите станаха песимистични след пет поредни месеца на оптимизъм. Индексът на бизнес настроенията, изчисляван от централната банка, се понижава с 8,2 пункта до 98,6 пункта на сезонно коригирана база през март. Стойност на показателя под 100 пункта показва песимизъм.

Още по темата

Степента на използване на капацитета на производителите също спада, показват данните на централната банка в сряда.

Правителството спря дейността на 200 000 предприятия в опит да забави разпространението на вируса, като същевременно обяви мерки за финансова помощ, за да предотврати намаляването на работни места. Мерките включват понижаване на данъците и отлагане на плащания.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че правителството може да предприеме още няколко стъпки срещу вируса, преди да обяви времеви ограничения за движението, информира телевизия TV24.

„Ако нашите граждани приемат сериозно извънредното положение, тогава може да не се налага да предприемаме по-значими мерки за сега“, заяви Сойлу пред TV24.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Янис Стурнарас: Европа трябва да действа заедно, за да не изпадне пак в дългова криза