IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският финансов министър се представя пред хиляди инвеститори

Планирана от по-рано телеконферентна връзка с Берат Албайрак привлече неочаквано много специалисти заради срива на лирата

16:11 | 16.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Берат Албайрак по време на пресконференция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Берат Албайрак по време на пресконференция. Снимка: Ройтерс

В разгара на валутната криза в Турция планирана по-рано телеконферентна връзка между министъра на финансите и международни инвеститори предизвика изненадващо голям интерес. До сряда вечерта 3783 участници са се регистрирали за предстоящото събитие с Берат Алабайрак, съобщи държавната информационна агенция Анадолу, цитирана от DPA.

Конференцията трябва да започне в 5 часа местно време (4 часа СЕТ). Инвеститори от САЩ, Европа и Близкия изток са регистрирали за участие, се казва в материала. Кои точно са участниците, все още не е ясно.

Лирата понижава стойността си от месеци, но спорът с САЩ за съдбата на американския пастор Андрю Брансън, арестуван в Турция заради обвинение в тероризъм, подхрани срива в петък и понеделник.

Американският президент Доналд Тръмп се разочарова от липсата на напредък по случая "Брансън", като не на последно място заради това удвои наказателните мита върху стоманата и алуминия от Турция. Анкара наложи свои мита върху някои американски стоки.

Благодарение на спешните мерки на турската централна банка от понеделник насам валутата започна да се възстановява. Причина за ръста бе и предложение от Катар от сряда за инвестиции в размер на 15 млрд. долара в южната ни съседка.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още