IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турските държавни банки облекчават условията за кредитиране

Домакинствата ще имат правo на заеми с по-ниска от инфлацията лихва

20:05 | 01.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Kerem Uzel/Bloomberg</p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турция представи най-експанзивната си схема за стимулиране на кредитите за последните четири години, за да помогне на икономиката да се възстанови от спада вследствие на коронавируса.

Трите най-големи държавни банки в страната ще започнат да предлагат ипотеки, заеми за употребявани автомобили, кредит за домакински уреди, ваканционни пакети и други продукти на годишни лихви под нивата на инфлацията, информира Bloomberg, позовавайки се на съвместно изявление на институциите, публикувано в понеделник.

В съобщението се подчертава решимостта на властите да осигурят ликвидност за икономиката на Турция в размер на 750 милиарда долара, като правителството разчита на отпускане на заеми за бизнеса и домакинствата, а не на парични инжекции, които биха влошили фискалната перспектива.

„Съобщението допълва най-новите изисквания на банковия регулатор, целящи да принудят частните банки да отпускат заеми по-агресивно“, смята Онур Илген от MUFG Bank Turkey AS.

„Очакваме последния пакет, обявен от държавните кредитори да подкрепи растежа в туризма, автомобилостроенето и строителството през третото тримесечие“, каза Илген. При липсата на втора вълна на коронавируса в Европа и Турция „има вероятност целогодишният икономически растеж да се превърне в положителен“, каза той.

TC Ziraat Bankasi AS, Turkiye Vakiflar Bankasi и Turkiye Halk Bankasi AS заявиха в съвместно изявление, че ще започнат да предлагат 15-годишни ипотеки с месечни лихви по-ниски от 0,64% или под 8% годишно. Инфлацията се движи на ниво от около 11%.

Подобни ставки и гратисни периоди от една година се предлагат за заеми за закупуване на автомобили и домакински уреди, направени в Турция, казаха те.

През миналата седмица банковият регулатор BDDK внедри т. нар. формула за съотношение на активите, за да принуди банките да дават повече заеми на бизнеса, като им позволи да намаляват лихвените проценти по депозитите.

Годишната кредитна експанзия надхвърли 70% през 13-те седмици до 20 май, отчитайки най-бързия си темп от 2007 г. насам, посочват последните официални данни. Търговските заеми са се увеличили двойно, а заемите на дребно са нараснали с около 45% през същия период.

Икономиката на Турция нарасна с 4,5% през първото тримесечие благодарение на скока в правителствените разходи и потреблението на домакинствата преди мерките срещу разпространението на коронавируса, въведени  в средата на март. Турция започна облекчаване на мерките срещу вируса през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още