IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турското производство достигна 9-годишно дъно, изпращайки сигнал за рецесия

Лошото положение на потребителите и бизнеса се подчертава и от покачващите се цени на електричеството и природният газ за трети пореден месец

17:05 | 01.10.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската производствена активност достигна до най-ниските си нива от девет години насам през септември – стойности, в които икономисти видяха един от най-ясните сигнали до момента, че Турция се насочва към дълбока рецесия след месеци на валутна криза.

Лошото положение на потребителите и бизнеса се подчертава и от покачващите се цени на електричеството и природният газ за трети пореден месец, след като срива на лирата увеличи стойността на всичко от хранителни продукти до горива, съобщава Ройтерс.

Според актуалните данни на Истанбулската индустриална камара и IHS Markit индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността през септември спада до най-ниското си ниво от 2009 г. насам. Понижението е продиктувано от забавяне в производството и новите поръчки, което на свой ред предизвиква ограничаване на новите назначения, както и на покупателната активност.

„Рязкото спадане на турския PMI миналия месец е в унисон с други много слаби данни от проучвания и допринася към доказателствата, че икономиката е навлязла в дълбока рецесия“, посочва Лиъм Карсън от Capital Economics.

На този фон турският президент Реджеп Ердоган заяви по време на изказване пред парламента по-рано днес, че Турция няма да прави компромиси с бюджетната си дисциплина или да се откаже от правилата за свободна търговия, като основна цел ще бъде привличането на нови инвестиции.

Държавният глава също така заяви, че несигурността, предизвикана от движението на лирата – която загуби близо 40% от стойността си от началото на годината, постепенно отслабва.

Миналия месец инфлацията в страната достигна 18% - най-високата си стойност от 15 години насам, като се очаква да достигне до 20% тази година. Турция зависи от вноса, който обикновено е деноминиран в чуждестранна валута, за почти всички свои енергийни нужди.

Турският енергиен регулатор е увеличил цените на електричеството на дребно с 9% и с 18,6% за индустрията от 1 октомври, след като държавният газов оператор е предприел подобен скок.

В същото време цените за търговия на дребно в Истанбул са се увеличили с над 4% през септември спрямо предходния месец. В същото време те са и с 19% над тези от септември 2019 г.

Правителството отговори на кризата като сви прогнозите си за растеж за тази и следващата година, обещавайки и свиване на разходите.

Лъч светлина за икономиката са данните, че износът е нараснал с 22,6% на годишна база през изминалия месец до 14,5 млрд. долара, съобщиха от министерството на търговията. Търговският дефицит пък се е свил със 76,85%=

Най-изнасяната стока на страната са били автомобилите, като основни дестинации са Германия, Великобритания и Италия. Турция е внасяла най-много от Русия, Китай и Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 20
Sandy
преди 5 години
Българското производство е на 90 годишно дъно, но това не се споменава, щот управниците ни са заели пред ЕС и САЩ едни срамни пози със свалени панталони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Инфлацията е полезна само в умерени дози. Също като paкията. Една малка на ден е добре за здравето - по лекарска препоръка. Литър-два, не толкова. Здравословната доза инфлация е около 2%. Ако е в пъти под или над тази стойност - това е индикатор за по-сериозни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
Jorkata
преди 5 години
Смени плочата, пич :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 32
Иван Митев
преди 5 години
Турция страда от Турската централна банка.Без защита срещу Турската централна банка страданията в Турция се увеличават.При въвеждане на защита срещу Турската централна банка до 2 часа ще се прекрати сегашната криза с турската лира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 2
melon
преди 5 години
Нали инфлацията стимулираше икономиката?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още