Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Турското производство записа шести месечен ръст

Промишлената активност се разширява с по-бързи темпове от очакваното

Турското производство записа шести месечен ръст

Снимка: Bloomberg

Турското промишлено производство е скочило с 11% на годишна база през ноември, показват данните на турския статистически институт, записвайки ръст за шести пореден месец и подчертавайки възстановяването на икономиката от първоначалното блокиране, свързано с коронавируса, съобщава Ройтерс.

За месец промишленото производство се е увеличило с 1,3% през ноември на календарна и сезонно изгладена база, показват официалните данни.

Годишното повишение на производството надмина оакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, които прогнозираха годишният ръст да бъде 9,55%.

Първите случаи на заразени с COVID-19 бяха регистрирани в Турция през март и много фабрики спряха работата си скоро след това, което доведе до спад на производството с 31,4% през април и 19,9% през май, преди възстановяването да започне през юни.

Предишни данни показаха, че търговският дефицит на Турция се е разширил за четвърти месец през ноември спрямо година по-рано, тъй като силното търсене на злато повиши вноса.

Търговската пропаст между износа и вноса се увеличи със 154% до 5,03 млрд. долара от ревизираните 1,99 млрд. долара през същия месец година по-рано. Влошаването на външнотърговския дисбаланс се дължи главно на кредитен взрив, подкрепен от лихвени проценти, поддържани под инфлацията в страната. По-слабата лира подсили ценовите увеличения до над 10% и предизвика апетит за злато, привлекателен актив за турските потребители по време на нестабилност на валутата и висока инфлация.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
САЩ отчитат спад в продажбите на дребно, но лек ръст на производствените цени